Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
33.3 C
Athens

Υπ. Εργασίας: Άδεια ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς

Τις λεπτομέρειες που «συνοδεύουν» τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού, λόγω κορονοϊού, σε γονείς, οι οποίοι εργάζονται, περιγράφει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Τονίζεται ότι πρώτη προτεραιότητα βέβαια θα είναι η επιλογή της τηλεργασίας. Αν όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τότε θα ακολουθείται η διαδικασία της ειδικής άδειας.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω άδεια αφορά είτε περιπτώσεις γονέων που τα παιδιά τους νόσησαν Covid-19 είτε περιπτώσεις γονέων που τα παιδιά τους πηγαίνουν σε σχολείο όπου βρέθηκε ανάλογο κρούσμα.

Ειδικότερα, λόγω ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, ελέω έξαρσης της πανδημίας, ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται στις εξής περιπτώσεις:
  • Αναστολή λειτουργίας τμήματος σχολείου λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού.
  • Επαφή του παιδιού με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού εντός της σχολικής μονάδας.

Σε περίπτωση παραμονή του παιδιού στο σπίτι σε καραντίνα, εξαιτίας επαφής του με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, το οποίο εντοπίστηκε εκτός σχολικής μονάδας, τότε δεν χορηγείται άδεια ειδικού σκοπού.

Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα, ως πρώτη επιλογή να τοποθετήσει το γονέα-εργαζόμενο σε καθεστώς τηλεργασίας. Αν, εκ της φύσης της εργασίας, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τότε ο εργαζόμενος παίρνει άδεια ειδικού σκοπού. Όμως όταν επιστρέψει στην εργασία του, θα πρέπει να αναπληρώσει το ήμισυ  των «χαμένων» ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες. Ο εργοδότης υποχρεώνεται παρόλ’ αυτά να καταβάλλει το σύνολο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών που του αναλογούν.

Τι είναι η άδεια ειδικού σκοπού

Η άδεια ειδικού σκοπού είναι ένα μικτό σχήμα άδειας τεσσάρων ημερών που επιμερίζεται σε δύο ημέρες μετ’ αποδοχών από τον εργοδότη, μία ημέρα επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και μία ημέρα από την κανονική ετήσια άδεια του εργαζόμενου. Εάν εξαντληθεί η κανονική άδεια του εργαζομένου, τότε ως τέταρτη μέτρα δηλώνεται κάθε άλλη νόμιμη άδεια που δικαιούται (πχ άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ