Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
26.8 C
Athens

Τροπολογία – εμπαιγμός για τους συνταξιούχους του Δημοσίου – «Ευθεία παρέμβαση» στη Δικαιοσύνη για τα αναδρομικά!

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και στη Δικαιοσύνη. Η τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και η οποία φορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων που προέρχονται από το Δημόσιο Τομέα, είναι «κλασσικό παράδειγμα» παρέμβασης στο έργο της δικαστικής εξουσίας. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η τροπολογία κατατέθηκε, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο που καλείται να αποφανθεί για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημόσιου Τομέα, δεν έχει  εκδώσει ακόμα την απόφασή του… Ουσιαστικά, το υπουργείο Εργασίας «βάζει τους όρους» στη δικαστική εξουσία για το τι θα πρέπει να πράξει. Εξόφθαλμη εξωθεσμική παρέμβαση που αποβαίνει ξεκάθαρα σε βάρος των δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

 

Η αιτία είναι προφανής: η τροπολογία αφήνει εκτός τις αξιώσεις των συνταξιούχων από τις περικοπές που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το νόμο 4051/2012. Ο λόγος είναι ότι αυτή ακριβώς η νομοθετική παρέμβαση είχε κριθεί συνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο, στην αρχική του απόφαση το 2017. Παράλληλα όμως είχε κριθεί αντισυνταματική η παρέμβαση που είχε γίνει με σκληρές περικοπές που είχαν επιβληθεί μέσω του δεύτερου μνημονιακού νόμου της ίδιας χρονιάς, του 4093/2012. Μόνο που τώρα η τροπολογία περιορίζει και τις αξιώσεις από τον δεύτερο νόμο στο γνωστό 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016). Η αρχική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου όμως, που εκδόθηκε το 2017, δεν έθετε ημερολογιακό περιορισμό. Αυτό  μένει να κριθεί από την Ολομέλεια του ΕΣ, της οποίας η απόφαση ακόμα αναμένεται. Τώρα όμως που υπάρχει η τροπολογία της κυβέρνησης, είναι σαν να δίνεται ένας «μπούσουλας» στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να αποφασίσει αυτά που το υπουργείο Εργασίας, επιθυμεί… Ουσιαστικά, ενώ θα μπορούσε το δικαστήριο να εκδώσει απόφαση που να δικαιώνει τους συνταξιούχους για όλο το χρονικό διάστημα των περικοπών, είναι σα να «αναγκάζεται» το ΕΣ να περιορίσει την απόφασή του μόνο στο 11μηνο, κατά το μοντέλο που ακολούθησε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.! Ακόμα και αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, υπάρχει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για να ισορροπήσει τις δύο αποφάσεις. Με την τροπολογία φυσικά, να βρίσκεται σε πλήρη ισχύ…

 

Έτσι εξηγείται άλλωστε και το γεγονός ότι η τροπολογία προβλέπει ότι θα δοθούν αναδρομικά ύψους 500 εκατ. ευρώ για τις περικοπές που έγιναν στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα, ενώ για εκείνους από τον ιδιωτικό, το ανάλογο κονδύλι έχει ήδη προϋπολογιστεί στα 900 εκατ. ευρώ…

 

Ο γνωστός δικηγόρος-εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, με ανάρτησή του στα social media, διαπιστώνει οχτώ παρεμβάσεις της τροπολογίας, όλες δυσμενείς για τα αναδρομικά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου:

 

Πρόκειται για τις εξής:

 

1.Οι αξιώσεις των συνταξιούχων, περιορίζονται και πάλι στο χρονικό διάστημα, από 11.6.2015-13.5.2016 δηλαδή, μόνο σε αναδρομικά έντεκα μηνών, από τους 72 μήνες που διεκδικούσαν οι συνταξιούχοι.

 

2.Η τροπολογία πετάει εκτός, τις αξιώσεις για τις περικοπές του ν.4051/2012, δηλαδή, τη μείωση κατά 12% για ποσά που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ, επικαλούμενη προηγούμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

3.Η κυβέρνηση παρεμβαίνει ευθέως στη Δικαιοσύνη, αφού δεν αναμένει την επικείμενη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τα ζητήματα των περικοπών και προλαμβάνει την οιαδήποτε κρίση, που αφορά, είτε το ύψος των διεκδικήσεων, είτε την χρονική έκταση, των αξιώσεων.

 

4.Τα ποσά των αναδρομικών, που θα καταβληθούν, ενώ θα φορολογηθούν κανονικά, ως εισόδημα από συντάξεις, καταβάλλονται, άτοκα.

 

  1. Ενώ η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, έχει δεσμευτεί να καταβάλλει τα πετσοκομμένα αναδρομικά, εντός Οκτωβρίου, δίνεται η δυνατότητα, αυτά να καταβληθούν μέχρι 31.12.2020!

 

6.Η κυβέρνηση, στον στυγνό εκβιασμό, που ορίζει ότι, εφόσον οι συνταξιούχοι λάβουν τα ποσά που αφορούν κύριες συντάξεις, χάνουν τα δικαιώματα τους σε επικουρικές και δώρα, τρώει και την περικοπή για την Ε.Α.Σ. που είχε κριθεί ως αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πρόκειται για αξιώσεις και για κύριες συντάξεις πλέον, που χάνονται και αφορούν διεκδικήσεις, δεκάδων, μάλιστα ,μηνών.

 

7.Η κυβέρνηση, δημιουργεί διαφορετικές ταχύτητες συνταξιούχων, αφού νομοθετεί ότι, οι δίκες, για όσους έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια, συνεχίζονται κανονικά, την ώρα που ο ίδιος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.Βρούτσης, δήλωνε ότι, οι συνταξιούχοι, δεν χρειάζεται, να κάνουν αγωγές.

 

8.Για πρώτη φορά, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η κυβέρνηση επικαλείται τις ανάγκες της εθνικής άμυνας(!), τις ανάγκες του υπόλοιπου πληθυσμού(!) και την πανδημία(!) για να δικαιολογήσει τις κουτσουρεμένες καταβολές. Η κυβέρνηση μπροστά στο δικαίωμα των συνταξιούχων για αξιοπρεπή διαβίωση, αντιπαραθέτει τον πιο χυδαίο κοινωνικό αυτοματισμό, μη διστάζοντας να βάλει στο παιχνίδι και τα εθνικά θέματα.

 

Όλα αυτά ενώ είναι γνωστό ότι οι συνταξιούχοι την τελευταία δεκαετία, απώλεσαν έως και το 50% των συντάξεών τους, ελέω των μνημονιακών περικοπών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ