Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

Πλησιάζει η καταβολή των αναδρομικών – Σειρά παίρνουν οι αγωγές!

Η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών σε περίπου 1 εκατ. δικαιούχους – συνταξιούχους, μπήκε στην «τελική ευθεία». Μετά την κατάθεση της «επίμαχης» τροπολογίας στη Βουλή αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, που αφορά όσους δικαιούχους προέρχονται από το δημόσιο τομέα, είναι συγκεκριμένα τα επόμενα «βήματα» που απομένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία:

Αρχικά πρέπει να εκδώσει την οριστική του απόφαση το Ελεγκτικό Συνέδριο, κάτι που είναι θέμα ημερών για να πραγματοποιηθεί. Άλλωστε η τροπολογία αυτή απευθύνεται ευθέως προς το συγκεκριμένο Ανώτατο Δικαστήριο, θέτοντας στην ουσία τα όρια που θα μπορεί να κινηθεί.

Επόμενο «βήμα» είναι η καταβολή των ποσών που αναλογούν στους δικαιούχους, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί το β’ δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Όσο και αν η εν λόγω τροπολογία παρεμβαίνει στη δικαστική εξουσία, πρέπει να τονιστεί ότι εμπεριέχει και κάποιες παραμέτρους, που έλειπαν για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σε πρώτη φάση, ξεκαθαρίζει το τοπίο για όσους είναι πολιτικοί συνταξιούχοι, απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων, πρώην δικαστικοί, καθηγητές και γιατροί του ΕΣΥ, για τα ποσά που δικαιούνται. Ποσά που θα αφορούν μόνο το 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016), από περικοπές κύριων συντάξεων. Ποσά επίσης, που θα προκύπτουν μόνο από ένα μνημονιακό νόμο (4093/2012), καθώς ο δεύτερος νόμος εκείνης της περιόδου (4053/2012) είχε κριθεί συνταγματικός, στην αρχική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του 2017. Άρα, οι επιστροφές που θα πραγματοποιηθούν θα αφορούν περικοπές (5-20%) που πραγματοποιήθηκαν στις κύριες συντάξεις που ήταν υψηλότερες των 1.000 ευρώ ή στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων που επίσης ήταν άνω των 1.000 ευρώ, εκείνης της περιόδου. Πρόκειται για άλλη μία διαφοροποίηση που υφίστανται οι συνταξιούχοι του δημοσίου, σε σχέση με εκείνους του ιδιωτικού τομέα. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), πρόκειται να λάβουν αναδρομικά που προκύπτουν από τις περικοπές και  στους δύο ανωτέρω νόμους και όχι μόνο στον έναν.

Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των αναδρομικών στους δικαιούχους που προέρχονται από το δημόσιο τομέα θα ανέλθει στο ποσό των 500 εκατ. ευρώ. Αν προστεθούν και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι από τον ιδιωτικό τομέα, τότε το συνολικό κονδύλι ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η τροπολογία αποσαφήνισε ότι τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα είναι ανεκχώρητα αλλά και ακατάσχετα. Επίσης, δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν βεβαιωμένα χρέη προς Τράπεζες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Δήμους και Εφορίες.

Οι συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν επίσης τα εξής:

  • Τα αναδρομικά που θα χορηγηθούν, αφορούν μόνο στις κύριες συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνουν τυχόν περικοπές που πραγματοποιήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, ούτε στα δώρα που καταργήθηκαν για το σύνολο των συνταξιούχων.
  • Ο δικαιούχος λαμβάνοντας τα αναδρομικά, αποδέχεται ότι εισπράττει το ποσό που του οφείλεται από τις περικοπές που πραγματοποιήθηκαν στις κύριες συντάξεις. Ένα ποσό που θα το λάβει άτοκα. Την ίδια στιγμή όμως, παύει αυτοδίκαια να έχει οποιαδήποτε άλλη αξίωση για τυχόν περικοπές σε επικούρηση και σε δώρα.
  • Οι συνταξιούχοι που προσέφυγαν στα δικαστήρια και για τους οποίους έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις, θα λάβουν το ποσό που αντιστοιχεί στους 11 μήνες, όπως θα χορηγηθεί και στους υπόλοιπους. Όμως επίπρόσθετα θα λάβουν και τα ποσά που τους αναλογούν σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις.
  • Μένει να κριθεί τι θα γίνει με τις προσφυγές στα δικαστήρια, οι οποίες βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα δεδομένα που δημιουργούνται ως προς την καταβολή των αναδρομικών, μόνο θετικά δεν είναι για τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων. Περίπου 1,5 εκατ. εξ αυτών, σχεδόν τα 2/3, δεν θα λάβουν το παραμικρό ως αποζημίωση, παρά το γεγονός ότι υπέστησαν σφαγιαστικές περικοπές στις συντάξεις τους, κατά τα «μνημονιακά» έτη. Μάλιστα, πρόκειται κατά κύριο λόγο για χαμηλοσυνταξιούχους, που έχουν κύριες συντάξεις μικρότερες των 1.000 ευρώ και οι οποίοι τελικά μένουν εκτός λήψης αναδρομικών ποσών.

Με δεδομένο ότι έχει ήδη αποφασιστεί να κατατεθεί προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είναι πιθανό να προκύψει νέο «κύμα» αγωγών κατά του Δημοσίου, από πάρα πολλούς συνταξιούχους, οι οποίοι είναι άμεσα θιγμένοι από αυτή την κυβερνητική επιλογή…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ