Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
23.6 C
Athens

Στη Βουλή η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου – Τι ορίζει για το ακατάσχετο

Στην «τελική ευθεία» μπαίνει η καταβολή των αναδρομικών για περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους. Η απαραίτητη τροπολογία που καθορίζεται τη διαδικασία χορήγησης και τα ποσά που θα καταβληθούν για δικαιούχους, πρώην δημοσίους υπαλλήλους, κατατέθηκε στη Βουλή, αργά το βράδυ της Παρασκευής. Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) αναφέρεται ότι θα εκταμιευθεί ένα κονδύλι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Η τροπολογία ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την αντιμετώπιση του «μαύρου χρήματος». Ήταν απαραίτητη η κατάθεσή της, ώστε να μπορέσουν και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, να λάβουν αναδρομικά ποσά που τους οφείλονται για τις περικοπές που υπέστησαν από μνημονιακούς νόμους του 2012, στις κύριες συντάξεις τους. Σημειώνεται ότι μέσω της τροπολογίας, ουσιαστικά Κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας αποδέχονται ότι για το δημόσιο,  συντελέστηκε μία περικοπή αυτή που αφορά τη μείωση 5-20% για ποσά άνω των 1.000 ευρώ στις κύριες συντάξεις.

Ακόμα και έτσι, πάντως, πρόκειται για την απαραίτητη ενέργεια, μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε ως αντισυνταγματικές εκείνες τις περικοπές. Τώρα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να χορηγήσει εφάπαξ, σε μία δόση, τα αναδρομικά που οφείλονται για τις κύριες συντάξεις, τόσο σε συνταξιούχους του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα.

Συνολικά θα εκταμιευθεί ένα κονδύλι της τάξης του 1,9 δισ. ευρώ. Από αυτά, όπως έγινε σήμερα γνωστό, τα 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τους συνταξιούχους του δημοσίου.

Βέβαια, εκκρεμεί η οριστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με τα αναδρομικά ποσά. Εκτιμάται όμως ότι η απόφαση αυτή, θα κινείται σε ανάλογα πεδία με εκείνα της απόφασης του ΣτΕ που προηγήθηκε χρονικά.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της ερμηνείας που δόθηκε στην απόφαση του ΣτΕ, δεν θα δοθούν αναδρομικά ποσά για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, αλλά και στα δώρα των συνταξιούχων. Αποτέλεσμα είναι οι δικαιούχοι αναδρομικών να είναι μόλις 1 εκατ., επί συνόλου 2,5 εκατ. συνταξιούχων…

Στην τροπολογία αποσαφηνίζεται ότι τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι είναι «ανεκχώρητα και ακατάσχετα». Ρυθμίζεται έτσι μια ασάφεια που υπήρχε και πλέον δεν υφίστατι κίνδυνος τα αναδρομικά, ώστε να μην καταλήξουν τα ποσά που τους αναλογούν, στους δικαιούχους.

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ