Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
31.2 C
Athens

Το lockdown «φουντώνει» τη «μαύρη» εργασία! Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει ασφυκτικές πιέσεις εργαζομένων, από εργοδότες…

Πριν καλά-καλά ξεκινήσει το 2ο lockdown, φαίνεται ότι στήνεται «πάρτι» της «μαύρης» εργασίας, με την ανοχή της κυβέρνησης! Οι εργαζόμενοι δέχονται πιέσεις να μετακινηθούν, παρά το lockdown, σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί, θεωρητικά, η λειτουργία τους! Υπάρχουν εργοδότες, που εκμεταλλευόμενοι τα κενά της νομοθεσίας, αλλά και την υπολειτουργία του ΣΕΠΕ, πατούν στην ανάγκη των εργαζόμενων για μεροκάματο και τους εξαναγκάζουν να εργαστούν «στα κρυφά»…

Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες, ότι ανάλογες πιέσεις δέχονται και εργαζόμενοι στους οποίους δεν έχει γίνει νόμιμη αναγγελία της εργασίας τους…

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι εργοδότες πιέζουν, προτείνοντας ως λύση για τη μετακίνηση των εργαζομένων, την έκδοση χειρόγραφης βεβαίωσης, με την οποία υποτίθεται, όσοι δουλεύουν θα είναι εξασφαλισμένοι. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει, όπως γνωστοποιεί η ΓΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία καλεί το υπουργείο Εργασίας «να εκδώσει σαφείς οδηγίες για τις κατ’εξαίρεση περιπτώσεις χρήσης χειρόγραφης βεβαίωσης, τονίζοντας την υποχρεωτική έκδοση των βεβαιώσεων κίνησης των εργαζομένων μόνο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ». Σε διαφορετική περίπτωση, τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας εν μέσω lockdown, που υποκρύπτουν «μαύρη απασχόληση», θα διογκωθούν…

Πληθώρα ερωτημάτων δέχτηκε η ΓΣΕΕ, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού την περασμένη Πέμπτη, σχετικά με την επιβολή πανελλαδικού lockdown, ελέω κορονοϊού. Τα ερωτήματα εστιάζονταν κυρίως στο πώς θα πραγματοποιείται η μετακίνηση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους. Για το λόγο αυτό, η Συνομοσπονδία παρέχει τις εξής πληροφορίες:

  • Από τις 7 Νοεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2020 έχει επιβληθεί καθολικός περιορισμός της κυκλοφορίας στο σύνολο της επικράτειας ως μέτρο πρόληψης για την προστασία της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού (άρθρα 3 και 4 ΚΥΑ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.: 71342 – Β΄4899/6-11-2020).
  • Από την απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιρούνται, ανάμεσα σε άλλες περιοριστικά αναφερόμενες,

α) οι μετακινήσεις (εντός και εκτός της ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή για την Αττική εντός και εκτός των ορίων της Περιφέρειας) των εργαζομένων από και προς ή κατά τη διάρκεια την εργασία τους στις επιχειρήσεις που δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και εφόσον η εργασία δεν μπορεί να παρασχεθεί με άλλον τρόπο και

β) η μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Επίσης εξαιρούνται οι μετακινήσεις από και προς την εργασία.

* Για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για τη μετάβαση στην εργασία, οι εργαζόμενοι πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο ή άλλο έγγραφο νόμιμης διαμονής, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

* Η βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α) για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα  εκδίδεται από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και χορηγείται από τον εργοδότη τους το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους.

* Η βεβαίωση κίνησης ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του και μπορεί να ισχύσει για χρονικό διάστημα έως 14 ημερών.

* Λόγω της υποχρέωσης αναγγελίας κατ’εξοχήν των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και της υποχρεωτικής τήρησης των όρων τους, οι εργοδότες οφείλουν να χορηγήσουν χωρίς εμπόδια τη βεβαίωση κίνησης τύπου Α των εργαζομένων από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και όχι τη χειρόγραφη βεβαίωση, που βρίσκεται αναρτημένη στο  από το forma.gov.gr, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που δεν υπάρχει (εάν και θα έπρεπε) δήλωση της εργασίας (πχ απασχόληση με εργόσημο ή απασχόληση κατόχων Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, λόγω μη ύπαρξης ειδικής καταχώρισης στο ΕΡΓΑΝΗ).

Η ΓΣΕΕ ενημερώνει επίσης ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα η ANTI-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων της ΓΣΕΕ και μέσα από την ειδική σελίδα (https://gsee.gr/?page_id=36762 ) και την ειδική φόρμα θέτει στη διάθεση των εργαζομένων το σύνολο των δομών της για πληροφόρηση, αλλά και υποβολή καταγγελιών, αφου ήδη έχουν εμφανιστεί φαινόμενα εργοδοτικών αυθαιρεσιών. Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους σε ατομική και συλλογική επαγρύπνηση για τη διαχείριση των συνεπειών της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με την άμεση ενημέρωση και εμπλοκή των πρωτοβάθμιων σωματείων, των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και τα εργασιακά προβλήματα που προκύπτουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ