Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.1 C
Athens

Εκτός ειδικής οικονομικής ενίσχυσης, 448.000 μακροχρόνια άνεργοι, λόγω κυβερνητικών κριτηρίων!

Δεν θα υπερβούν τις 130.000 οι μακροχρόνια άνεργοι που πρόκειται να λάβουν το ειδικό επίδομα των 400 ευρώ, ελέω lockdown! Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, επαναλαμβάνουν το «λάθος» που είχαν κάνει και τον περασμένο Απρίλιο, με συνέπεια η συντριπτική πλειονότητα αυτών των δικαιούχων, περίπου 448.000, να μένουν εκτός διαδικασίας και να χάνουν το επίδομα…

Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ανήλθαν σε 578.668 οι άνεργοι που έχουν μείνει χωρίς δουλειά πάνω από 12 μήνες.

Έτσι, επαναλαμβάνεται ο διαχωρισμός αυτής της πολύ ειδικής και «ευαίσθητης» ομάδας ανέργων …

Ακριβέστερα, η έναρξη της υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων αναμένεται να εκκινήσει τις επόμενες ημέρες. Το μέτρο όμως αφορά μόνο όσους συμπλήρωσαν 12 μήνες ανεργία από την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους και μετά. Συνεπώς όσοι έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο, πριν από την ανωτέρω ημερομηνία, χάνουν την επιδότηση!

Επιπρόσθετα, από την ενίσχυση, αποκλείονται:

  • Άνεργοι, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει 12 μήνες.
  • Άνεργοι που έχουν καταγεγραμμένα ημερομίσθια.
  • ΄Ανεργοι, οι οποίοι από την 1η Μαρτίου συμπλήρωσαν ένα έτος εκτός αγοράς εργασίας, όμως τώρα απασχολούνται.
  • Όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Οι δικαιούχοι, για να λάβουν το βοήθημα θα πρέπει:

  • Αν έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ), είτε να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ είτε να καταχωρίσουν νέο ΙΒΑΝ.
  • Αν ΔΕΝ έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ, να το πράξουν.

Οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων θα ανακοινωθούν ενδεχομένως και εντός της εβδομάδος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia, με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet ή με τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών του ΟΑΕΔ.

Οι πληρωμές θα εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 2-4 εργάσιμων ημερών μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση του ΙΒΑΝ.

Επισημαίνεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε κοινωνικής ή προνοιακής παροχής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ