Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.7 C
Athens

Κουτσουρεμένο δώρο Χριστουγέννων θα λάβουν όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή σύμβασης!

Δεν φτάνει που χάνουν το μισθό τους. Δεν φτάνει που μπαίνουν σε καραντίνα, ελέω πανδημίας. Δεν φτάνει που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης για να λάβουν τα 800 ευρώ που «έταξε» ο πρωθυπουργός και τα οποία στην πραγματικότητα είναι πολύ λιγότερα. Όταν στα τέλη Δεκεμβρίου θα έρθει η στιγμή να λάβουν και το δώρο Χριστουγέννων, θα διαπιστώσουν ότι θα είναι μειωμένο!

Πρόκειται για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, ελέω lockdown.

Το υπουργείο Εργασίας ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι θα μείνουν υπό αναστολή σύμβασης, θα αναλάβει το ίδιο να δώσει το δώρο Χριστουγέννων. Μόνο που ο υπολογισμός του, δεν θα γίνει επί του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου, αλλά επί του επιδόματος των 534 ευρώ! Άρα, αναλογικά, το δώρο που θα δοθεί από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας θα είναι αισθητά μικρότερο, συγκριτικά με εκείνο που θα λάμβανε ο εργαζόμενος από την επιχείρησή του, εάν δούλευε κανονικά…

Πρόκειται για την εφαρμογή διάταξης νόμου, που  ψήφισε η κυβέρνηση κατά την πρώτη φάση της καραντίνας και θα επεκτείνει την εφαρμογή της και σε αυτή, τη β’ φάση. Εννοείται ότι οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης από τον περασμένο Μάιο, θα είναι «διπλά χαμένοι».

Υπενθυμίζεται ότι έτσι και αλλιώς, οι εργαζόμενοι που τέθηκαν από 7/11 σε αναστολή σύμβασης λόγω του δεύτερου lockdown τελικά θα λάβουν μόνο 640 ευρώ από τα 800 που ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης.

Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση-κοινή δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, οι οποίες επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση τους τελευταίους οκτώ μήνες έχει καταδικάσει την πλειονότητα των εργαζομένων να ζει με το επίδομα αναστολής των 534 ευρώ, και τους υπόλοιπους εργαζομένους σε εκ περιτροπής εργασία και μείωση μισθού λόγω του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ που θεσμοθέτησε».

Οι τομεάρχες Οικονομικών και Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν από την κυβέρνηση να αλλάξει την σχετική διάταξη νόμου για το δώρο Χριστουγέννων και να λάβει υπόψη της ότι ειδικά οι φετινές γιορτές, λόγω κορονοϊού και των δραματικών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Για το λόγο αυτό καλούν τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, «να φέρουν άμεσα στη Βουλή διάταξη που να αποκαθιστά αυτήν την αδικία, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να λάβουν το πλήρες δώρο των Χριστουγέννων που δικαιούνται, με πλήρη κάλυψή του από το κράτος στις πληττόμενες επιχειρήσεις.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ