Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
31.5 C
Athens

Ταλαιπωρίας συνέχεια για χιλιάδες κληρονόμους: Έως τρεις μήνες οι καθυστερήσεις για τα αναδρομικά

Αναδρομικά με καθυστερήσεις έως και ένα τρίμηνο, θα λάβουν μέχρι τον Απρίλιο οι δικαιούχοι-κληρονόμοι τα ποσά που τους οφείλονται. Ο e-ΕΦΚΑ οριστικοποίησε το χρονοδιάγραμμα επιστροφής τους, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και πολύ χειρότερη, από εκείνη που μετέφερε στους πολίτες η τέως υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Έτσι, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 12 Απριλίου. Θυμίζουμε ότι ο προκάτοχος του Κωστή Χατζηδάκη, ισχυριζόταν έως και λίγες μέρες πριν παραχωρήσει τη θέση του, ότι μια μεγάλη μερίδα δικαιούχων, επρόκειτο να λάβει αναδρομικά έως τις… 15 Ιανουαρίου, δηλαδή μέχρι σήμερα!

Ακριβέστερα, με βάση την τελευταία επίσημη ενημέρωση του e-ΕΦΚΑ, τονίζεται ότι δικαιούχοι είναι όσοι υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη σχετική υπεύθυνη δήλωση/αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Πιο συγκεκριμένα τα αναδρομικά για κληρονόμους θα χορηγηθούν ως εξής:

  • Στις 10 Φεβρουαρίου 2021 θα καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει οριστικά την αίτηση με  όλα τα ζητούμενα πιστοποιητικά και έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επεξεργασία του αιτήματος.
  • Στις 10 Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Διευκρινίζεται ότι η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική  και ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή για τις περιπτώσεις εκείνες που θα καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.
  • Τέλος, στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη. Στις περιπτώσεις αυτές οι δικαιούχοι θα κληθούν εντός του Φεβρουαρίου να υποβάλλουν επιπλέον στοιχεία της διαθήκης, ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία του αιτήματος.

Συνολικά έχουν υποβληθεί 232.517 αιτήσεις από κληρονόμους, εκ των οποίων έχουν οριστικοποιηθεί οι 148.870 και έχουν υποβληθεί προσωρινά οι υπόλοιπες 83.647.

Επίσης από τις 232.517 αιτήσεις οι  150.893 αφορούν δικαιώματα χωρίς διαθήκη και οι 81.224 δικαιώματα  με διαθήκη.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών το πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης αντλήθηκε ηλεκτρονικά εκτός των 48 μικρότερων Ειρηνοδικείων της χώρας. Για τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, οι δικαιούχοι/κληρονόμοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλήσουν ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά που ζητούνται (Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς,  Πιστοποιητικό Πλησιέστερων Συγγενών)  με βάση το κληρονομικό δίκαιο  από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου www.gov.gr .

Πρέπει όμως να τονιστεί ότι στις αρχικές προθέσεις του υπουργείου Εργασίας ήταν ένα μεγάλο μέρος των κληρονόμων να έχει λάβει τα ποσά που δικαιούται έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Όσο πλησίαζε η συγκεκριμένη ημερομηνία διαπιστώθηκε το ανέφικτο της διαδικασίας. Τότε ο κ. Βρούτσης με νεότερη τοποθέτησή του, εκτίμησε ότι τα αναδρομικά σε ορισμένους κληρονόμους θα δίνονταν έως σήμερα, 15 Ιανουαρίου. Τελικά, φαίνεται ότι η διαδικασία είναι τόσο προβληματική, που για να ολοκληρωθεί θα παρέλθουν άλλοι τρεις μήνες. Όλα αυτά για αναδρομικά ποσά σε κληρονόμους, όταν όλοι οι υπόλοιποι δικαιούχοι τα έχουν λάβει από τον περασμένο Οκτώβριο. Άρα στο μέγιστο βαθμό και με βάση το χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ, θα υπάρξουν δικαιούχοι που θα λάβουν αναδρομικά έως και με πεντέμιση μήνες καθυστέρηση…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ