Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
26.1 C
Athens

Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Επιστροφές δεκάδων χιλιάδων ευρώ στο Δημόσιο – Ειδοποιητήρια σοκ

Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, καθώς καλούνται να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ! Για το θέμα κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Γιώργο Μουλκιώτη και Μιλένα Αποστολάκη, οι οποίοι ζητούν από την αρμόδια υπουργό Εργασίας,  Δόμνα Μιχαηλίδου, να επιλύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, καθώς γίνεται λόγος για «ειδοποιητήρια – σοκ» που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω εργαζόμενοι – συνταξιούχοι εισέπραττα  ως μισθό τα ποσά που τους αναλογούσαν στη βάση του μισθολογικού κλιμακίου που είχαν λάβει, όταν βρίσκονταν λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή τους. Η ερμηνεία, ωστόσο, που δίνεται το έτος 2023 – δηλαδή 8 χρόνια μετά την ψήφιση του ν. 4354/2015- σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είναι διαφορετική. Ερμηνεύεται, με άλλα λόγια, ότι θα έπρεπε τα ανωτέρω πρόσωπα να αμείβονται με το εισαγωγικό κλιμάκιο, δηλαδή με πολύ χαμηλότερη αμοιβή. Αρκετά χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ του ν. 4354/2015 και ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες συνέχισαν να καταβάλλουν στους ενδιαφερόμενους μισθούς βάσει του μισθολογικού κλιμακίου κατά τη συνταξιοδότησή τους, οι εργαζόμενοι αυτοί καλούνται πλέον να επιστρέψουν ποσά που ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα 30.000 ευρώ.

Τονίζεται ακόμη, ότι το πρόβλημα είναι γνωστό στο Υπουργείο εδώ και μήνες και, σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην Υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ήταν υπό μελέτη προς αναζήτηση επίλυσης. Όλα έμειναν στις υποσχέσεις.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από την αρμόδια υπουργό να δώσει σαφή απάντηση για το αν προτίθεται να αντιμετωπίσει το ανωτέρω πρόβλημα, και αν ναι, με ποιο τρόπο και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ