Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
21.5 C
Athens

Συντάξεις χηρείας: Αυξήσεις μόνο «στα χαρτιά»! Παράνομη εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας

Οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας που με… τυμπανοκρουσίες παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στην πράξη δεν εφαρμόζονται! Μια εγκύκλιος, που φέρει την υπογραφή του υπουργού, Γιάννη Βρούτση, ουσιαστικά αλλάζει τη «φύση» της ίδιας της διάταξης νόμου. Το αποτέλεσμα όμως παραμένει το ίδιο: οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας, σε πολλές περιπτώσεις, παραμένουν «στα χαρτιά»…

 

Εξηγούμαστε:

Οι συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, θα έπρεπε να αυξηθούν από το 50% στο 70% της σύνταξης που λάμβανε ο θανών σύζυγος. Ήταν μία προβληματική ρύθμιση που είχε ενσωματωθεί στο «νόμο Κατρούγκαλου» και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποφάσισε (ορθώς) να την αλλάξει. Στην πράξη όμως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η νέα βελτιωτική ρύθμιση δεν εφαρμόζεται!

 

Αιτία είναι η εγκύκλιος (α.π. Φ.80000/28443/892 18-7-2019), που εξέδωσε το ίδιο το υπουργείο Εργασίας! Ουσιαστικά με τις οδηγίες εφαρμογής που εξέδωσε και έστειλε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, παραποίησε τον ίδιο το δικό του νόμο.

 

Ακριβέστερα, στην «επίμαχη» εγκύκλιο αντί να αναφέρει ότι χορηγείται στη σύνταξη χηρείας το 70% της σύνταξης γράφει ότι χορηγείται το 70% της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης. Με τον τρόπο αυτό όμως αποκλείεται έτσι το ανάλογο ποσοστό από όλες τις συντάξεις που έχουν προσωπική διαφορά.

 

Ορίστε και το σχετικό παράδειγμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Γιάννης Δούκας, πρώην Υποδιοικητής του ΙΚΑ.

 

Παράδειγμα:

Ο θανών έπαιρνε βασική σύνταξη 384 € ανταποδοτική σύνταξη 389,05 και προσωπική διαφορά 347,61 δηλαδή σύνολο 1120,66.

Το 70% της σύνταξης χηρείας υπολογίστηκε μόνο στα δύο πρώτα ποσά εθνικής (384Χ70%=268,8) και ανταποδοτικής (389,05Χ70%=272,34) συνολικά δηλαδή (268,8+272,34=541,14). Η προσωπική διαφορά που είναι ύψους 347,61 δεν υπολογίστηκε και έτσι στη συγκεκριμένη συνταξιούχο χορηγείται 212 € μικρότερη σύνταξη απ’ αυτή που δικαιούται (το εβδομήντα τοις εκατό της προσωπικής διαφοράς των 347,61 €).

 

Όπως τονίζει ο κ. Δούκας, «η κυβέρνηση θα πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει τις απαράδεκτες και παράνομες μεθοδεύσεις και να εκδώσει νέα εγκύκλιο η οποία θα είναι σύννομη.

Τα όργανα των ασφαλιστικών ταμείων στα οποία προφανώς θα κατατεθούν ενστάσεις των δικαιούχων να κρίνουν με βάση το νόμο και όχι την παράνομη εγκύκλιο και τέλος όλοι οι κοινωνικοί φορείς εργαζομένων και συνταξιούχων θα πρέπει να αναδείξουν τη σοβαρότητα του ζητήματος.

Τα κυβερνητικά παιχνιδάκια και τερτίπια θα πρέπει να σταματήσουν.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ