Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Με τους συνταξιούχους ξεκινάει η «εβδομάδα πληρωμών» – Το «ερωτηματικό» με τις αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις

Εβδομάδα γεμάτη πληρωμές για τους συνταξιούχους είναι αυτή που ξεκινάει σήμερα. Μόνο που υπάρχουν κατηγορίες δικαιούχων που ενώ ήταν σίγουρο ότι θα ενταχθούν στις τρέχουσες πληρωμές, «τελευταία στιγμή» μπαίνουν στο… γκρίζο. Αναφερόμαστε στους χιλιάδες δικαιούχους προσωρινών συντάξεων, οι οποίες εκδόθηκαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά, για τους οποίους θα κριθεί «στο νήμα» εάν θα πληρωθούν, αναδρομικά και αυξήσεις, αυτή την εβδομάδα ή εάν θα μεταφερθούν για τον επόμενο μήνα…

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ), καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να προλάβουν το χρονικό όριο που έχει τεθεί και να δοθούν οι αυξήσεις, μαζί με τα αναδρομικά στους δικαιούχους εντός της εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, οι δεδομένες καταβολές αυτής της εβδομάδας είναι οι ακόλουθες:

  • Αύριο, Τρίτη 24 Νοεμβρίου, ξεκινούν οι πληρωμές των συντάξεων Δεκεμβρίου. Η αρχή γίνεται με τους συνταξιούχους που προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε μονό αριθμό.
  • Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, θα πληρωθούν οι δικαιούχοι με ΑΜΚΑ σε ζυγό αριθμό.
  • Την Πέμπτη 26 του μηνός, καταβάλλονται οι συντάξεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
  • Την Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, θα πιστωθούν οι συντάξεις στους λογαριασμούς των συνταξιούχων του Δημοσίου, του ΝΑΤ και της ΔΕΗ.
  • Εντός των επομένων ημερών, αναμένεται και η καταβολή των αναδρομικών 16 μηνών (από 1/9/2019), ενώ θα αυξηθούν οι νέες κύριες συντάξεις λόγω των νέων, ενισχυμένων ποσοστών αναπλήρωσης, για όσους έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 συντάξιμα έτη. Οι αυξήσεις αυτές, λόγω προσωπικής διαφοράς, μπορεί να είναι πραγματικές ή λογιστικές…
  • Εντός του Δεκεμβρίου, θα γίνει συμπληρωματική πληρωμή, προκειμένου να καλυφθούν συνταξιούχοι, οι οποίοι κατά τις πρόσφατες πληρωμές αναδρομικών δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά αν και δικαιούχοι ή έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που πραγματικά δικαιούνται.

Παράλληλα από αυτή την εβδομάδα «μπαίνουν οι βάσεις» για να πραγματοποιηθούν και οι καταβολές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας:

  • Από την Παρασκευή έως και τις 3 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή.
  • Σταδιακά έως τέλος Δεκεμβρίου, θα γίνουν οι πληρωμές για τους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων.
  • Εντός της εβδομάδας θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για την επιβεβαίωση των στοιχείων των περίπου 130.000 μακροχρονίως ανέργων, οι οποίοι θα λάβουν την ειδική ενίσχυση των 400 ευρώ, έως το τέλος του μήνα.
  • Παράλληλα και έως τον Φεβρουάριο θα γίνεται η σταδιακή καταβολή της δίμηνης παράτασης του επιδόματος ανεργίας, σε περίπου 123.000 ανέργους.
  • Έως τις 21 Δεκεμβρίου Θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων τόσο στους εργαζόμενους που απασχολούνται κανονικά όσο και σε όσους βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ή έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Εντός των επομένων ημερών, θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για την έκτακτη, εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ