Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Συνάντηση ΕΝΔΙΣΥ – Τσίπρα: 18 προτάσεις για στήριξη του εισοδήματος των συνταξιούχων

Συνάντηση με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πραγματοποίησε χθες το προεδρείο του Ενιαίου Δικτύου των Συνταξιούχων. Για την στήριξη του εισοδήματος των απόμαχων της ζωής, το ΕΝΔΙΣΥ κατέθεσε υπόμνημα με 18 ξεχωριστές προτάσεις. Μεταξύ άλλων, τέθηκε και ζήτημα αναλογικής σύνταξης, για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό Ημερών Ασφάλισης και δεν πληρούν τους βασικούς όρους συνταξιοδότησης (4.500 ένσημα). Το Δίκτυο πρότεινε γι’ αυτή την ειδική κατηγορία πολιτών να τους χορηγηθεί σύνταξη, στη βάση των ενσήμων που έχουν συμπληρώσει. Παράλληλα, προτάθηκε να καταργηθεί το όριο των 100 ενσήμων, ανά έτος, για την τελευταία πενταετία ως προϋπόθεση για σύνταξη.

Ακόμη, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων ζήτησαν την κατάργηση των 30 ετών ως αφετηρία για τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση που αποδίδει υψηλότερες συντάξεις.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε στις εκκρεμείς συντάξεις, κάνοντας λόγο για τετραπλασιασμό τους, επί διακυβέρνησης ΝΔ, την τελευταία διετία. Επίσης, τόνισε ότι καταργήθηκε η 13η σύνταξη, για να δοθεί το 1 δισ. ευρώ που κόστιζε «για να καλυφθεί μέρος της τρύπας από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα των αναδρομικών, κάνοντας λόγο για «μεγάλο φιάσκο», αφού έχουν πάρει ποσά, μόλις το 8% των παλαιών συνταξιούχων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι «παρά την απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ιδιότυπη εφαρμογή της απόφασης, εξαναγκάζοντας τους δικαιούχους να δηλώσουν ότι δεν θα διεκδικήσουν αυτά που αφορούν στα δώρα και στην επικουρική σύνταξη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος Χατζόπουλος, μίλησε για «διπλό κυβερνητικό φιάσκο στον ΕΦΚΑ» και για διάλυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, που επιχειρείται από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Το Δίκτυο επέδωσε υπόμνημα που προτείνει να γίνουν για να στηριχθεί το εισόδημα των συνταξιούχων. Τονίστηκε δε ότι για μια σειρά από ζητήματα, έχουν ήδη γίνει παρεμβάσεις προς τον ΕΦΚΑ και τώρα επίκειται η προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων ανέδειξαν σε υπόμνημά τους, τα εξής καίρια ζητήματα:

  1. Εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου για την παράλληλη σύνταξη (για παλαιούς και νέους συνταξιούχους πριν και μετά το 2016). Ο Νόμος Κατρούγκαλου έλυσε μια τεράστια αδικία. Δεν έχει εφαρμοστεί από το 2016 έως και σήμερα με αποτέλεσμα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων να καταθέσει εξώδικο στον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ και ακολουθεί κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς.
  2. Επανυπολογισμός συντάξεων του 2019 σε κύριες συντάξεις. Λάθος ο επανυπολογισμός σε 600.000 συντάξεις. Κατατέθηκε εξώδικο και ακολουθεί μηνυτήρια αναφορά κατά του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ.
  3. Επαναφορά του άρθρου 120 του νόμου 4611/2019 που κατήργησε ο Βρούτσης (13ησύνταξη).
  4. Κατάργηση του 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ για πολλαπλές συντάξεις.
  5. Α) Κατάργηση του 25% στις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου, όταν και οι δύο σύζυγοι είναι Δημόσιοι υπάλληλοι και μιλάμε για παλαιούς συνταξιούχους πριν το 2016. Εδώ θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου 4387/2016 (αύξηση του ποσοστού).
    Β) Στις συντάξεις χηρείας να μην υπάρχει μείωση του ποσοστού μετά την τριετία από 70% σε 35%, όταν υπάρχει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος ή εργάζεται .
  6. Παράνομη φορολόγηση από 2009 έως 2014. Αφορά αναδρομικά από καθυστερημένη έκδοση συντάξεων. Η ΑΑΔΕ παρανόμως έκανε εκκαθάριση με κοινοποίηση το 2020 στους περίπου 95.000 δικαιούχους.
  7. Κατάργηση του νόμου 4826/2021 για την ίδρυση Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) (οδηγεί στην φαλκίδευση -επί της ουσίας- της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης).
  8. Κατάργηση του άρθρου 255 του νόμου 4798/2021 (Α’ 68). Αφορά την έκδοση συντάξεων από λογιστές και δικηγόρους. Η εφαρμογή του σημαίνει κατάργηση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει προσφύγει με αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ, που εκδικάζεται στις 3 Δεκεμβρίου.
  9. Επαναφορά του ΕΚΑΣ.
  10. Μη εφαρμογή νόμου Κατρούγκαλου στον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων το 2016 (ο επανυπολογισμός πραγματοποιήθηκε με αυθαίρετο συντελεστή).
  11. Εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου στις επικουρικές συντάξεις από τον Μάιο του 2016 και μετά (όταν η κύρια σύνταξη είναι μειωμένη αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι και η επικουρική. Δεν το προβλέπει ο νόμος).
  12. Κατάργηση του φόρου για τα αναδρομικά των συντάξεων που προέκυψαν μετά από νομοθετική ρύθμιση στις κύριες συντάξεις για τους νόμους 4051/12 και 4093/12 (για το ενδεκάμηνο). Ο φόρος φτάνει έως και 52%.
  13. Φιάσκο η προκαταβολή σύνταξης του νόμου Χατζηδάκη.
  14. Προ-συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας (πρώην ΕΤΑΤ).
  15. Ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος, καθώς ο συνταξιούχος αδυνατεί με τις συντάξεις πείνας να αντέξει το κόστος των αυξήσεων στα βασικά αγαθά. Το 40% των συνταξιούχων βρίσκεται με συντάξεις κάτω των 500€,ενώ ο μέσος όρος των συντάξεων είναι στα 750€.

 Απάντηση Χατζηδάκη

Απαντώντας στις τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τους συνταξιούχους, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για «ψέματα που δεν διαγράφουν το νόμο Κατρούγκαλου». Πρόσθεσε ότι την τελευταία διετία οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις «από περίπου 190.000 το 2019,  σήμερα έχουν μειωθεί σε περίπου 120.000». Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο «νόμο Κατρούγκαλου» τονίζοντας ότι προκάλεσε μειώσεις στις συντάξεις. Μάλιστα τόνισε ότι τα αναδρομικά, λόγω επανυπολογισμού, προέκυψαν «γιατί η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε το νόμο 4670 του 2020 αποκαθιστώντας αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. Έτσι μέχρι τώρα 200.000 συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά αυξήσεις και αναδρομικά μετά από πολλά χρόνια».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ