Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
15.9 C
Athens

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Συνάντηση με τον Τσίπρα για τα προβλήματα των συνταξιούχων [ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ]

Αθήνα 2/11/2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Συνάντηση με τον Τσίπρα για τα προβλήματα των συνταξιούχων

Συνάντηση με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποίησε σήμερα, το προεδρείο του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).  Εγκαινιάστηκε έτσι, η προσπάθεια ενημέρωσης που καταβάλλει το ΕΝΔΙΣΥ, επικοινωνώντας με το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, μετά από αίτημά του. Το Δίκτυο εστιάζει τις επαφές του, στην προβολή των δίκαιων αιτημάτων των συνταξιούχων, για να αποκατασταθεί το εισόδημά τους, μετά τις σφαγιαστικές περικοπές που υπέστησαν στην «εποχή των μνημονίων».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Τσίπρα, που είχε διάρκεια πάνω από μιάμιση ώρα,  το ΕΝΔΙΣΥ υπέβαλλε υπόμνημα με τις θέσεις του. Πάγιο αίτημα είναι η επαναφορά των συντάξεων στο ύψος που ήταν πριν από τα μνημόνια. Τα 16 θέματα που τέθηκαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του υπομνήματος, είναι τα ακόλουθα:

 1. Εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου για την παράλληλη σύνταξη (για παλαιούς και νέους συνταξιούχους πριν και μετά το 2016). Ο Νόμος Κατρούγκαλου έλυσε μια τεράστια αδικία. Δεν έχει εφαρμοστεί από το 2016 έως και σήμερα με αποτέλεσμα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων να καταθέσει εξώδικο στον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ και ακολουθεί κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς. (θα υπάρξει ανάλυση)
 2. Επανυπολογισμός συντάξεων του 2019 σε κύριες συντάξεις. Λάθος ο επανυπολογισμός σε 600.000 συντάξεις. Καταθέσαμε εξώδικο και ακολουθεί μηνυτήρια αναφορά κατά του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ. (θα υπάρξει ανάλυση)
 3. Επαναφορά του άρθρου 120 του νόμου 4611/2019 που κατήργησε ο Βρούτσης (13η σύνταξη).
  (θα υπάρξει ανάλυση)
 4. Κατάργηση του 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ για πολλαπλές συντάξεις. (θα υπάρξει ανάλυση)
 5. Α) Κατάργηση του 25% στις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου, όταν και οι δύο σύζυγοι είναι Δημόσιοι υπάλληλοι και μιλάμε για παλαιούς συνταξιούχους πριν το 2016. Εδώ θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου 4387/2016 (αύξηση του ποσοστού).
  Β) Στις συντάξεις χηρείας να μην υπάρχει μείωση του ποσοστού μετά την τριετία από 70% σε 35%, όταν υπάρχει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος ή εργάζεται (θα υπάρξει ανάλυση).
 6. Παράνομη φορολόγηση από 2009 έως 2014. Αφορά αναδρομικά από καθυστερημένη έκδοση συντάξεων. Η ΑΑΔΕ παρανόμως έκανε εκκαθάριση με κοινοποίηση το 2020 στους δικαιούχους. Ζητάμε εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ 616-617-618/2021 περί παραγραφής των συγκεκριμένων ετών, αφορά 95.000 συνταξιούχους (θα υπάρξει ανάλυση).
 7. Κατάργηση του νόμου 4826/2021 για την ίδρυση Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) (κατάργηση επί της ουσίας της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης).
  (θα υπάρξει ανάλυση)
 8. Κατάργηση του άρθρου 255 του νόμου 4798/2021 (Α’ 68). Αφορά την έκδοση συντάξεων από λογιστές και δικηγόρους. Η εφαρμογή του σημαίνει για εμάς κατάργηση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Το Ενίαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει προσφύγει με αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ, που εκδικάζεται 3/12/2021. (θα υπάρξει ανάλυση)
 9. Επαναφορά του ΕΚΑΣ.
 10. Μη εφαρμογή νόμου Κατρούγκαλου στον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων το 2016 (ο επανυπολογισμός πραγματοποιήθηκε με αυθαίρετο συντελεστή – Θα υπάρξει ανάλυση).
 11. Εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου στις επικουρικές συντάξεις από τον 5/2016 και μετά (όταν η κύρια σύνταξη είναι μειωμένη αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι και η επικουρική. Δεν το προβλέπει ο νόμος). (θα υπάρξει ανάλυση)
 12. Φόρος για τα αναδρομικά των συντάξεων που προέκυψαν μετά από νομοθετική ρύθμιση στις κύριες συντάξεις για τους νόμους 4051/12 και 4093/12 (για το ενδεκάμηνο). Ο φόρος φτάνει έως και 52%. (θα υπάρξει ανάλυση)
 13. Φιάσκο η προκαταβολή σύνταξης του νόμου Χατζηδάκη. (θα υπάρξει ανάλυση)
 14. Προ-συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας (πρώην ΕΤΑΤ). (θα υπάρξει ανάλυση)
 15. Δεν μπορεί ο συνταξιούχος με τις συντάξεις πείνας να αντέξει το κόστος των αυξήσεων στα βασικά αγαθά. Το 40% των συνταξιούχων βρίσκεται με συντάξεις κάτων των 500€. Ο δε μέσος όρος των συντάξεων είναι στα 750€.

Επίσης, εκτός του υπομνήματος, το ΕΝΔΙΣΥ έθεσε θέμα αναλογικής σύνταξης για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό Ημερών Ασφάλισης και δεν πληρούν τους όρους συνταξιοδότησης (4.500 ένσημα), καθώς και την κατάργηση των 100 ενσήμων τα 5 τελευταία έτη ως προϋπόθεση για σύνταξη. Επίσης, αναφέρθηκε η κατάργηση των 30 ετών ως αφετηρία για τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση. Το Δίκτυο ελπίζει αυτή η συνάντηση να είναι η απαρχή και άλλων τέτοιων επαφών με όλους τους πολιτικούς φορείς, για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων και την αποκατάσταση αδικιών, σε βάρος των 2,5 εκατ. συνταξιούχων της χώρας.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   

Νικόλαος Χατζόπουλος

                    

                          Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                           Πόπη Μουρίκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ