Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

Ώρα Συνταξιούχων: Στον Τσίπρα το ΕΝΔΙΣΥ – Μπήκε θέμα αναλογικής σύνταξης (video)

Η συνάντηση που πραγματοποίησε την Τρίτη το προεδρείο του ΕΝΔΙΣΥ με τον Αλέξη Τσίπρα, απασχόλησε ένα μεγάλος μέρος της Ώρας των Συνταξιούχων. Η εκπομπή αναλώθηκε στο σκέλος των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν για να τονωθεί το εισόδημα των συνταξιούχων, καθώς αρκετοί εξ αυτών βιώνουν συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Έγινε ειδική αναφορά στο ΕΚΑΣ που καταργήθηκε και τονίστηκε ότι πρέπει να χορηγείται στο εξής αναλογική σύνταξη για όλους και όχι μόνο εάν συμπληρώνουν τα 15 έτη, που είναι το κατώτατο όριο.

Η εκπομπή αναφέρθηκε και στο «φλέγον» ζήτημα της ένταξης δικηγόρων και λογιστών στη διαδικασία της απονομής των συντάξεων. Με δεδομένο ότι την Δευτέρα, οι εξετάσεις για την πιστοποίησή τους, ακυρώθηκαν λόγω αδυναμία λειτουργίας του συστήματος τεχνικής υποστήριξης, τονίστηκε ότι είμαστε στην αναμονή για να δούμε πώς θα «περπατήσει» η επανάληψη της διαδικασίας, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη 3 Νοεμβρίου. Τονίστηκε όμως ότι, έτσι και αλλιώς, οι δικηγόροι και οι λογιστές που θα πιστοποιηθούν, θα κληθούν να διεκπεραιώσουν μόνο τις πιο «εύκολες» συνταξιοδοτικές υποθέσεις. Άρα, οι «δύσκολες» (πχ διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση) υποθέσεις θα παραμείνουν στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. Συνεπώς, είναι άγνωστο εάν και κατά πόσο θα υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας και (επιτέλους) επίλυση του προβλήματος.

Καλεσμένος της εκπομπής ήταν ο γνωστός εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στα αναδρομικά και στις πρόσφατες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο κ. Τσουκαλάς δεν έκρυψε την ενόχλησή του, που η Πολιτεία εφαρμόζει με μεγάλη καθυστέρηση δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν μαζικά, ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Δείτε εδώ την εκπομπή:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ