Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Στο ΣΕΦ τα νέα ΚΕΠΑ της Αθήνας

Νέο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), μετά την σχετική σύμβαση που υπέγραψαν η Διοίκηση του ΕΦΚΑ με την αντίστοιχη του εν λόγω αθλητικού χώρου. Στόχος είναι να βελτιωθεί η καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), αφού μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, σύντομα και η Αττική θα αποκτήσει σύγχρονο ΚΕΠΑ με εύκολη πρόσβαση, χώρους στάθμευσης και αναβαθμισμένο εξοπλισμό -που θα εκτείνεται σε 1.300 περίπου τετραγωνικά μέτρα. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται να αντικατασταθούν οι υφιστάμενες, πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις στο κτίριο της οδού Πειραιώς.

Όπως τονίστηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΣΕΦ, παρουσία του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και του Υπουργού Επικρατείας και συντονιστή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία Γιώργου Γεραπετρίτη, η υπογραφή της σύμβασης ανοίγει τον δρόμο για την δημιουργία ενός σύγχρονου ΚΕΠΑ με  τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές  προσβασιμότητας για τα  άτομα  με Αναπηρία.  Μετά τη Θεσσαλονίκη, όπου οι νέες εγκαταστάσεις του ΚΕΠΑ εγκαινιάστηκαν τον περασμένο Ιούλιο, σειρά παίρνει και η Αθήνα. Σημειώνεται ότι ο πλήρης εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων των ΚΕΠΑ όλης της χώρας εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες τα έργα αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών του ΚΕΠΑ στο Άργος, ενώ προχθές υπεγράφη η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό του ΚΕΠΑ στην Άρτα.

Κατά την εκδήλωση ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε τις βασικές πρωτοβουλίες που έχουν προωθηθεί από την κυβέρνηση για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία:

1.Αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων κατά 8% από την 1η Μαΐου.

  1. Έναρξη εφαρμογής του προγράμματος του «Προσωπικού Βοηθού» που προάγει την ανεξάρτητη συμβίωση των Ατόμων με Αναπηρία.

3.Ενεργοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας και της Ψηφιακής Πύλης Αναπηρίας.

  1. Ψηφιακά ΚΕΠΑ, δηλαδή ψηφιοποίηση σε πολύ μεγάλο βαθμό της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας που ήταν μέχρι πρότινος συνυφασμένη με ταλαιπωρία και καθυστερήσεις στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων
  2. Κατάργηση της υποχρεωτικής επανεξέτασης από ΚΕΠΑ για μη αναστρέψιμες ασθένειες.

6.Θέσπιση  για πρώτη φορά Κανονισμού Λειτουργίας των ΚΕΠΑ.

  1. Καθιέρωση των ηλεκτρονικών ραντεβού στα ΚΕΠΑ.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Ανοίγουμε τον δρόμο για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ΚΕΠΑ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας,  με σύγχρονες και προσβάσιμες υποδομές, απόλυτα φιλικές προς τα Άτομα με Αναπηρία,. Υλοποιούμε ακόμα μια δέσμευσή μας, σε συνέχεια της ψηφιοποίησης των διαδικασιών των ΚΕΠΑ, την ενεργοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας και της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, την θέσπιση του πρώτου κανονισμού λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Η βελτίωση της καθημερινότητας των αναπήρων συμπολιτών μας είναι υποχρέωση και καθήκον μας. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, ασκώντας κοινωνική πολιτική στην πράξη».

Ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε: «Ξεκινάει ένα πολύ σπουδαίο έργο, ενταγμένο στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία που θα κάνει τις ζωές των ανθρώπων με αναπηρία πολύ ευκολότερη. Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν, είτε από εμάς, είτε από την οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση. Είναι όμως σίγουρο ότι έχει δημιουργηθεί ένα σπουδαίο κεκτημένο το οποίο θα πρέπει να συνεχιστεί, γιατί ο δείκτης του πολιτισμού κάθε κοινωνίας είναι ο τρόπος με τον οποίο φέρεται στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής δήλωσε: «Η δημιουργία του νέου σύγχρονου ΚΕΠΑ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας που θα εξυπηρετεί περίπου 150.000 Άτομα με Αναπηρία κάθε χρόνο, βελτιώνει την καθημερινότητα των ευάλωτων συμπολιτών μας, κάτι που είναι υποχρέωση αλλά και καθήκον μας.  Στις Επιτροπές προσέρχονται άτομα με ασθενοφόρα, με συνοδούς, με κινητικά προβλήματα. Τους προσφέρουμε αξιόπιστους και λειτουργικούς χώρους υποδοχής και εξέτασης, καθώς ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων έχει γίνει με απόλυτο σεβασμό προς τον πολίτη και τις ανάγκες του, διασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή προσβασιμότητα».

Η Πρόεδρος του ΣΕΦ Χριστίνα Τσιλιγκίρη δήλωσε: «Η εκμίσθωση χώρων του Σταδίου μας για τη μεταστέγαση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, αποτέλεσε προτεραιότητα για τη Διοίκηση μας. Γιατί, οι συνάνθρωποί μας με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας θα βρίσκουν, πλέον, στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ εύκολη πρόσβαση, πάρκινγκ και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, χωρίς καμία  επιβάρυνση του αστικού ιστού. Είναι δείγμα ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας, δείγμα μιας κουλτούρας ισότητας και δικαιωμάτων για όλους. Το ΣΕΦ αλλάζει καθημερινά. Μετατρέπεται σε Στάδιο λειτουργικό, συμπεριληπτικό και πλήρως προσβάσιμο για όλους»

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης η Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Παυλίνα Καρασιώτου, ο Υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης, ο Συντονιστής Διευθυντής του ΣΕΦ Δημήτρης Μπαρδάκας και ο  Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίας (ΕΣΑμεΑ) Βασίλης Κούτσιανος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ