Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023
25 C
Athens

ΣτΕ: Ντράπηκε και η ντροπή – Τεράστια ευθύνη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη ψηφίζοντας τον ν.4714/2020! [ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ]

Αθήνα 30 Ιουνίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣτΕ: Ντράπηκε και η ντροπή – Τεράστια ευθύνη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη ψηφίζοντας τον ν.4714/2020!

Τον «αργό θάνατο» για τα αναδρομικά των συνταξιούχων αποφάσισε προ διετίας η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και επικύρωσε χθες το ΣτΕ με αποφάσεις του. Η ευθύνη γι’ αυτές τις αποφάσεις  που ντροπιάζουν την Ελληνική Δικαιοσύνη, βαραίνουν την Κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό της χώρας. Η σημερινή Κυβέρνηση προώθησε και ψήφισε διάταξη νόμου (ν.4714/20 άρθρο 114), βάσει του οποίου «αποσβέννυται» κάθε αξίωση των συνταξιούχων, από την στιγμή που καταβλήθηκαν από την Κυβέρνηση τα «ψίχουλα» που τα «βάφτισαν» αναδρομικά για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις και τα οποία η ίδια η Κυβέρνηση τα πήρε πίσω φορολογώντας τα έως και 52%. Δόθηκαν σε 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχους αποκλείοντας τους χαμηλοσυνταξιούχους που ανέρχονται σε 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους, που όπως είναι γνωστό δεν πήραν ούτε 1 ευρώ.  Είχε το θράσος η Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την λέξη <<αποσβέννυται>> για ποσά τα οποία δεν επέστρεψε στους συνταξιούχους, έστω και με αυτόν τον τρόπο της υπερφορολόγησης. Δεν επέστρεψε με τον συγκεκριμένο νόμο 4714/2020 άρθρο 114 περικοπές στην επικουρική των ίδιων νόμων καθώς και τα Δώρα της κύριας και της επικουρικής σύμφωνα με τις αποφάσεις του 2015 του ΣτΕ. Στέρησε όμως το δημοκρατικό δικαίωμα των συνταξιούχων να διεκδικήσουν δικαστικά τα χρήματα τα οποία έχασαν επί σειρά ετών.

Επί αυτής της διάταξης κλήθηκε να απαντήσει το ΣτΕ.

Από το ΣτΕ ζητήσαμε την νομική του άποψη και να αποφανθεί αν η συγκεκριμένη διάταξη ήταν συνταγματική ή αντισυνταγματική και όχι να μας απαντά για άλλη μια φορά για <<έκτακτες ανάγκες>> δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Η θέση του ΕΝΔΙΣΥ από το 2014 ήταν σταθερή έως και σήμερα. Οι συνταξιούχοι έπρεπε να διεκδικήσουν να επανέλθουν οι συντάξεις τους, πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012. Τα μέλη του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων που έχουν καταθέσει αγωγές δικαιώνονται για τον συγκεκριμένο δικαστικό αγώνα.

Και αυτό γατί οι αποφάσεις του ΣτΕ δικαιώνουν όσους έχουν καταθέσει αγωγές έως τον 31/7/2020, περιορίζοντας έτσι τους δικαιούχους έως την δημοσίευση των συγκεκριμένων αποφάσεων.

Υπήρξαν μαζί με άλλους και  υπουργοί της Κυβέρνησης Μητσοτάκη (Πέτσας, Βρούτσης), που κατηύθυναν τους συνταξιούχους να μην υποβάλλουν αγωγές γιατί δεν υπήρχε λόγος! Και συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας, 15/7/2020 είπε: «Η έκκληση που θα ήθελα να κάνω είναι οι συνταξιούχοι να έχουν λίγη υπομονή και να μην προσφεύγουν σε ένδικα μέσα»

Οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν. Θα δώσουν την ηχηρή απάντησή τους όταν πρέπει.

ΥΓ: Ηθικό χρέος του κ. Μητσοτάκη, είναι να αποζημιωθούν 2.5 εκατομμύρια συνταξιούχοι για δώρα κύριας, δώρα επικουρικής και περικοπές της επικουρικής σύνταξης και αφορολόγητα.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος                                               Η Γ. Γραμματέας

Ν. Χατζόπουλος                                           Π. Μουρίκη

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ