Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
27.9 C
Athens

Σε απόγνωση 85.000 εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό: Χωρίς εισόδημα τα Χριστούγεννα με ευθύνη του υπ. Εργασίας…

Ορατό είναι το ενδεχόμενο να βρεθούν, Χριστουγεννιάτικα, χωρίς το παραμικρό εισόδημα, 85.000 εποχικά εργαζόμενοι από τον κλάδο του τουρισμού! Αιτία οι παλινωδίες και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ, που οδηγούν αυτούς τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους σε εξαθλίωση, εν μέσω πανδημίας…

Πιο συγκεκριμένα, όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, που είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης, είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης και αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ) μέχρι και τον Οκτώβριο. Με απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών η ρύθμιση διακόπηκε και με εγκύκλιο του ΟΑΕΔ παραπέμπονται στο Ταμείο Ανεργίας των εποχικών εργαζομένων (400 ευρώ τον μήνα για τρεις μήνες).

Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τη μείωση της οικονομικής βοήθειας (από 534 ευρώ στα 400 ευρώ) οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα πληρωθούν μέσα στον Δεκέμβριο, αφού αυτή την εποχή ο ΟΑΕΔ χρειάζεται 40-60 ημέρες για να αρχίσει να πληρώνει.

Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που με δήλωσή της τόνισε ότι «μιλάμε για 85.000 ανθρώπους και τις οικογένειες τους, που όσοι από αυτούς δούλεψαν φέτος στον τουρισμό, απασχολήθηκαν το πολύ για δύο μήνες. Χωρίς εισόδημα, χωρίς προοπτική για το άμεσο μέλλον, με το άγχος να κυριαρχεί στη ζωή τους οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα μπορέσουν να κάνουν φέτος Χριστούγεννα. Η άμεση ενίσχυση από το κράτος για τον μήνα Δεκέμβριο είναι μονόδρομος. Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να δώσει λύση τώρα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ