Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
20.3 C
Athens

Αναδρομικά: Κλείνει η πλατφόρμα – Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τους κληρονόμους-δικαιούχους

Περιθώριο έως την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου, έχουν οι 172.222 κληρονόμοι, που ταυτόχρονα είναι και δικαιούχοι αναδρομικών, ώστε να υποβάλλουν τις απαραίτητες ηλεκτρονικές αιτήσεις τους. Στη συνέχεια, η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα κλείσει και, αν δεν δοθεί παράταση, τότε θα κλείσει και δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις.

Έως τώρα, μόλις και μετά βίας, υπερβαίνουν τις 50.000 οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τους δικαιούχους.

Εντοπίστηκαν περιπτώσεις, όπου οι δικαιούχοι μάταια προσπάθησαν να υποβάλλουν αίτηση, καθώς το σύστημα δεν την έκανε αποδεκτή. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις όπου υπάρχουν εκτός από το σύζυγο και τέκνα ως δικαιούχοι των αναδρομικών του θανόντος, ή περιπτώσεις που κάποιος από τους κληρονόμους, δεν είναι προβεί σε αποδοχή κληρονομιάς.

Πολλά από τα προβλήματα διορθώθηκαν μετά από καταγγελίες εν δυνάμει δικαιούχων, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ. Άλλα όμως παρέμειναν ως έχουν, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες στους ενδιαφερόμενους, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Σε κάθε περίπτωση, φαντάζει δύσκολο το υπουργείο Εργασίας να προλάβει να χορηγήσει αναδρομικά, στους όποιους δικαιούχους προκύψουν, έως το τέλος του έτους. Αιτία είναι ότι  θα πρέπει να γίνει διασταύρωση στοιχείων για τους δικαιούχους, καθώς δεν πρέπει τα αναδρομικά να πάνε στις «τσέπες τρίτων»!

Επίσης, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις, ακόμα και όσοι δεν έχουν προλάβει να προμηθευτούν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Απλώς σε αυτούς, δίνεται το χρονικό περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου του νέου έτους για να το πράξουν. Άρα, οι δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας θα δουν «το χρώμα του χρήματος», όχι νωρίτερα από τα τέλη Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα πιστοποιητικά που απαιτούνται να υποβληθούν μαζί με την αίτηση, είναι τα εξής:

  1. Περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς.
  2. Περί μη δημοσίευσης Διαθήκης, μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη.

Πλησιέστερων Συγγενών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ