Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
15.6 C
Athens

Πληρωμές εβδομάδας εν αναμονή της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης

Η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης, μαζί με τα αναδρομικά που τη συνοδεύουν, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Μαρτίου, σε περίπου 37.000 δικαιούχους. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων από το υπουργείο Εργασίας, μπορεί να γίνουν ακόμα και εντός της ημέρας, δόθηκαν στη δημοσιότητα όλες οι υπόλοιπες εβδομαδιαίες πληρωμές.

Όπως προκύπτει, ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ θα καταβάλλουν από την Δευτέρα έως και την Παρασκευή περίπου 81 εκατομμύρια ευρώ σε  σχεδόν 102.000 δικαιούχους, ως εξής:

– Από τον e-ΕΦΚΑ  θα καταβληθούν:

  •      16 εκατ. ευρώ σε 650 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
  •      238.224 ευρώ σε 223 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα του τ. ΟΑΕΕ  (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

– Από τη ΔΥΠΑ  θα πιστωθούν τουλάχιστον 64 εκατομμύρια ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 100.000 δικαιούχων για επιδόματα, προγράμματα απασχόλησης και επιδοτούμενη άδεια μητρότητας, ως εξής:

  •      30 εκατ. ευρώ σε  73.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
  •      23 εκατ. ευρώ σε 13.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
  •      1,5 ευρώ σε 2.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας
  •      10 εκατ. ευρώ σε 13.000 δικαιούχους για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα (πληρωμή εισφορών σε φορείς)

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η μη χορήγηση της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης θα οφείλεται στους εξής λόγους:

  •       Οι ενδιαφερόμενοι, δεν πληρούν σωρευτικά τις προϋποθέσεις λήψης της προκαταβολής (τουλάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης, προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης κ.λπ.)
  •        Οι αιτήσεις λήψης επικουρικής έχουν ορισμένα νομικά ή τεχνικά προβλήματα για τα οποία οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα έρθουν σε επικοινωνία με τους ασφαλισμένους για να αντιμετωπιστούν.
  •        Έχουν εκδοθεί εντός του πρώτου 15νθημέρου του Μαρτίου οι οριστικές επικουρικές συντάξεις τους και οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα τις λάβουν το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου μαζί με τα αναδρομικά που τους αναλογούν.

Σημειώνεται ότι:

– Για την λήψη της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης δεν απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου.

– Ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος και

– στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ