Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
21 C
Athens

Γενική απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 16 Μαρτίου: Κυριαρχία ΠΑΣΚΕ – Πτώση ΔΑΚΕ στο Συνέδριο

Γενική απεργία προκήρυξαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ την ερχόμενη Πέμπτη 16 Μαρτίου, ζητώντας άμεση και πλήρη απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη,  λήψη μέτρων για την ασφάλεια των μεταφορών και αντιστροφή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων.

Η ΓΣΕΕ γνωστοποίησε ότι η απόφαση για την κινητοποίηση ελήφθη ομόφωνα από το 38ο Συνέδριο της, ενώ η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί της Πέμπτης στο Σύνταγμα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έλαβε από το Γενικό Συμβούλιο, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληλικής Πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη, «ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των εκπροσώπων των δημοσίων υπαλλήλων.

Εντός των επομένων ημερών, θα προσδιοριστούν τα σημεία του κέντρου της Αθήνας, όπου θα πραγματοποιηθούν τα υπόλοιπα συλλαλητήρια και οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων.

Στην κινητοποίηση, συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ, στην Υγεία, την Παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις εφορίες, τις πολεοδομίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το προσωπικό των μέσων μαζικής μεταφοράς, θα γνωστοποιήσει τον τρόπο συμμετοχής του, αφού προηγηθούν συνεδριάσεις των συνδικαλιστικών φορέων, ώστε να αποσαφηνιστεί αν θα παραμείνουν ακινητοποιημένα ή αν θα επιλέξουν τις σπαστές στάσεις εργασίας για την εξυπηρέτησή των απεργών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια.

Τα συνδικάτα, διεκδικούν:

1.Άμεση και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.

  1. Σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.
  2. Μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφαλείας.

4.Συνευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

5.Άμεση επαναλειτουργία με αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και λήψη μέτρων για την ασφαλή αναδρομολόγηση των αρτηριακών και εμπορικών αμαξοστοιχιών.

  1. Ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου.

7.Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στις μεταφορές και εφαρμογή ευρωπαϊκών πρωτοτύπων ασφαλείας.

  1. Να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ώστε να μην αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.

Συνέδριο ΓΣΕΕ – ψηφοφορία

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η ΠΑΣΚΕ, που πρόσκειται  στο ΠΑΣΟΚ, κατά τις αρχαιρεσίες του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που ολοκληρώθηκαν χθες.

Στην δεύτερη θέση και ενισχυμένη, η προσκείμενη στο ΚΚΕ συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΣ.

Τόσο η ΔΑΚΕ, που προέρχεται από τη ΝΔ όσο και η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, κατέγραψαν μικρή υποχώρηση δυνάμεων, καθώς υπήρξε διάσπαση σε διαφορετικά ψηφοδέλτια.

Ειδικότερα:

– Η ΠΑΣΚΕ συγκέντρωσε το 40,7% (156 ψήφοι και 19 έδρες από 17 στο προηγούμενο συνέδριο)

– Η ΔΑΣ έφθασε στο 23% (88 ψήφοι και 11 έδρες από 9)

– Η ΔΑΚΕ υποχώρησε στο 19% (73 ψήφοι και 9 έδρες από 11)

– Η παράταξη ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ συγκέντρωσε το 6,5%  (25 ψήφοι και 3 έδρες όπως και στο προηγούμενο συνέδριο)

– Η ΕΑΚ με 6% και 23 ψήφους διατήρησε τις 2 έδρες, ενώ

– η ΕΝΌΤΗΤΑ με 3,6% και 14 ψήφους περιορίστηκε στη μια έδρα από δύο που είχε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ