Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
23.5 C
Athens

Πάνος Τσακλόγλου: Ένας «κεντροαριστερός» καθηγητής στη θέση του… Μηταράκη!

Ένας καθηγητής με… κεντροαριστερό παρελθόν, επιλέχθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να καταλάβει τη θέση του υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ουσιαστικά ο Πάνος Τσακλόγλου, παίρνει τη θέση που είχε αφήσει προ μηνών ο Νότης Μηταράκης για να… αναβαθμιστεί σε υπουργός Μετανάστευσης, με τις γνωστές φήμες που υπήρχαν τότε για «κόντρες» με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση! Ακόμα και έτσι πάντως, ο κ. Βρούτσης αποκτάει μετά από καιρό «συγκάτοικο» επί της οδού Σταδίου 29, καθώς μάλλον κρίθηκε ότι δεν μπορεί μόνος του να «σηκώσει το βάρος» του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας, που σπαράσσεται εν μέσω αυξημένης ανεργίας, ελέω κορονοϊού, αλλά και κυβερνητικών επιλογών…

Ο κ. Τσακλόγλου έχει διατελέσει σύμβουλος επί ασφαλιστικών θεμάτων σε δύο πρωθυπουργούς κατά το παρελθόν στον Γιώργο Παπανδρέου (2010 – 2011) και στον Λουκά Παπαδήμο (2011 – 2012). Παράλληλα είχε τοποθετηθεί από τον πρωθυπουργό στην περίφημη «επιτροπή Πισσαρίδη» που συνέταξε την έκθεσή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Άρα, είναι προσωπική επιλογή Μητσοτάκη, ώστε να προωθήσει τα ζητήματα εκείνα που άπτονται της αρμοδιότητάς του και προέκυψαν από την «έκθεση Πισσαρίδη», δηλαδή την προώθηση του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης. Συνεπώς, ο κ. Τσακλόγλου αναλαμβάνει την υποχρέωση να προωθήσει τη διαδικασία μετεξέλιξης της επικουρικής ασφάλισης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Το βιογραφικό του κ. Τσακλόγλου

  • Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνητικός Εταίρος στο Institute for the Study of Labor (IZA, Bonn) και Hellenic Observatory (LSE, London). Η έρευνά του επικεντρώνεται σε ζητήματα οικονομικής ανισότητας, φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού, οικονομικών αποδόσεων της εκπαίδευσης και αναδιανεμητικού ρόλου του κράτους.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 90 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά (μεταξύ των οποίων και στα Quarterly Journal of Economics, Economic Journal, Journal of Development Economics, Journal of Policy Analysis and Management, Review of Income and Wealth, Economics of Education Review and Journal of European Social Policy) και συλλογικούς τόμους, έχει παρουσιάσει εργασίες του σε περίπου 200 συνέδρια και ημερίδες και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 ερευνητικά και συμβουλευτικά προγράμματα.  Είναι μέλος των εκδοτικών επιτροπών των περιοδικών Journal of Economic Inequality και Politica Economica – Journal of Economic Policy.

  • Πρόεδρος (2012-2014) και μέλος (2002-2004 και 2009-2012) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
  • Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και Λ. Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής.
  • Μέλος της Economic and Financial Committee (EFC) της ΕΕ και του Eurogroup Working Group (EWG) και αναπληρωματικό μέλος των Ecofin and Eurogroup (2012-2014) και μέλος της Economic Policy Committee (EPC)της ΕΕ (2010-2011). Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2002-2005), του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής (2001-2002) και της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (2006-2009).
  • Έχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά Προγράμματα και δίκτυα και είναι μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής των περιοδικών Review of Income and Wealth και Journal of Economic Inequality.

Η έρευνά του επικεντρώνεται σε ζητήματα Οικονομικής Ανισότητας, Φτώχειας, Κοινωνικού Αποκλεισμού, Οικονομικών Αποδόσεων της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Πολιτικής (κυρίως Αναδιανεμητικού Ρόλου του Κράτους).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ