Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
26.1 C
Athens

Ο πρωθυπουργός και το… σαράκι των εκκρεμών συντάξεων που τρώει την κυβέρνηση!

Μέρος της κεντρικής πολιτικής σκηνής του τόπου, έγιναν εντελώς άξαφνα, οι εκκρεμείς αιτήσεις για απονομή συντάξεων!

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του το βράδυ της Τρίτης, στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό αναφέρθηκε στο θέμα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης μάλιστα σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «σαράκι» που αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα» η αντιμετώπισή του!

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα εδώ και δεκαετίες «Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο, αλλά έχουμε ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες κι αποτελεί αυτό πρώτη πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, θα αξιοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις γι’ αυτό».

Βέβαια, ξέχασε να αναφέρει πως επί δικής του διακυβέρνησης οι εκκρεμείς απονομές συντάξεων διπλασιάστηκαν! Τον Ιούλιο του 2019 ήταν στις 180.000 ενώ σήμερα υπερβαίνουν τις 360.000, με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Ακριβέστερα υπάρχουν 176.000 εκκρεμείς απονομές κύριων συντάξεων, 123.000 επικουρικών και περίπου 60.000 εφάπαξ. Αν τώρα, σε αυτά τα ασύλληπτα νούμερα προστεθούν και οι άλλοι 60.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι μάταια περιμένουν να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται ως προσαύξηση λόγω παράλληλης ασφάλισης, τότε αγγίζουν τις 420.000 οι εκκρεμείς υποθέσεις συντάξεων!

Είναι προφανές λοιπόν ότι το σκέλος της «σημαντικής προόδου» που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός ήταν μάλλον για… λαϊκή κατανάλωση και όχι για την ουσία του θέματος.

Έτσι και αλλιώς, οι γνωρίζοντες περί της λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ, ξέρουν πολύ καλά ότι το ταμείο «γίγαντας» έχει τεράστια κενά στη στελέχωση και στη λειτουργία των τμημάτων απονομής σύνταξης, που είναι πρακτικά εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί βελτίωση της σημερινής, άθλιας εικόνας. Οι ελπίδες του Μαξίμου στηρίχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στις δεσμεύσεις Βρούτση,  περί λειτουργίας του συστήματος ψηφιακής σύνταξης, που θα δίνει την ευκαιρία στην έκδοσή της με το πάτημα ενός κουμπιού. Πράγματι, εντάχθηκαν στο σύστημα οι νέες απονομές συντάξεων αγροτών και χηρείας και από το νέο έτος μένουν να γίνουν τα επόμενα, καθοριστικά βήματα.

Όμως ήδη οι απονομές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δυσχερής. Αν μάλιστα, η κυβέρνηση εφαρμόσει τις προτάσεις Πισσαρίδη, τότε από το 2022 και μετά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα «κλειδώσουν» στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας. Αυτό  σημαίνει ότι εντός του επόμενου έτους,  περίπου 200.000 εργαζόμενοι θα επιδιώξουν να αποχωρήσουν έστω και με πρόωρη συνταξιοδότηση, για να αποφύγουν έναν πολυετή εγκλωβισμό στην εργασία τους…

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω και έχοντας εισπράξει την έντονη δυσαρέσκεια των σημερινών συνταξιούχων, που μάταια περιμένουν δύο και τρία έτη για να λάβουν τη σύνταξή τους,  το Μαξίμου ετοιμάζει την απάντησή του. Παραγκωνίζοντας τον υπουργό Εργασίας, στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει  άμεσα στην πρόσληψη ενός ικανού αριθμού εργαζόμενων από τον ιδιωτικό τομέα, με αποκλειστική αρμοδιότητα την άμεση έκδοση – απονομή των εκκρεμών συντάξεων. Ήδη είδαν το φως της δημοσιότητας διαρροές στο φιλοδεξιό τύπο για προσλήψεις 240 εργαζομένων με αυτή την αρμοδιότητα. Αξίζει  πάντως να επισημανθεί ότι ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, σε ανύποπτο χρόνο στο παρελθόν, έχει εκφραστεί αρνητικά σε μια τέτοια προοπτική. Το γεγονός αυτό είναι και ενδεικτικό της «ψυχρής σχέσης» που υπάρχει πια, ανάμεσα στο Μαξίμου και στον 8ο όροφο της Σταδίου 29…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ