Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.7 C
Athens

Κίνδυνος μαζικής εξόδου στη συνταξιοδότηση 200.000 εργαζομένων, λόγω… Πισσαρίδη! Στο «καναβάτσο» ο e-ΕΦΚΑ

Τρομαχτικό «σενάριο» με μαζική αποχώρηση έως 200.000 εργαζομένων, στη συνταξιοδότηση, μέχρι τα τέλη του 2021, προσπαθεί να αποφύγει ο e-ΕΦΚΑ! Αιτία της μαζικής «φυγής» προς τη σύνταξη είναι η «έκθεση Πισσαρίδη» και ο κίνδυνος εγκλωβισμού στην εργασία, από το 2022 και μετά. Βέβαια, αν αυτό το σενάριο λάβει «σάρκα και οστά», τότε ο υπερ-ταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας. Ήδη ανέρχονται σε 360.000 οι αιτήσεις απονομής κύριας, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ, γεγονός που προκαλεί πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, αρκετών ετών. Πιθανός διπλασιασμός των εκκρεμών αιτήσεων, θα ισοδυναμούσε με πρακτική εμπλοκή στην απονομή των συντάξεων!

Το πρόβλημα έχει την αφετηρία του, στις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που θεσμοθετήθηκαν το 2015, μαζί με την έκθεση Πισσαρίδη που υιοθετεί την πλήρη εφαρμογή τους. Ουσιαστικά, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, από το 2022 και μετά θα πάψουν να ισχύουν όλες οι περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης. Έτσι, θα ισχύει μόνο το γενικό όριο ηλικίας των 67 ετών, ή η έξοδος προς τη συνταξιοδότηση στα 62 έτη, αλλά με 40 χρόνια ασφάλισης! Όπως είναι ολοφάνερο, με τα ποσοστά ανεργίας επί μία δεκαετία να κυμαίνονται πέριξ του 20%, είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν εργαζόμενο, να καταφέρει να συμπληρώσει 12.000 ημέρες ασφάλισης ή 40 χρόνια δουλειάς, με τη συμπλήρωση 62 ετών. Άρα, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, μεταφέρεται στο ανώτατο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, που είναι τα 67 έτη. Μια προοπτική που φαντάζει… εφιαλτική, ειδικά για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, που υπό προϋποθέσεις, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα εντός της επόμενης χρονιάς!

Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, διαπιστώνοντας το μέγεθος του προβλήματος. Με πρωτοβουλία της τομεάρχη Εργασίας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, διαπιστώνονται τα εξής:

– Η «Έκθεση Πισσαρίδη», σύμφωνα με την οποία «αναμένεται ότι έως το 2022, οι επιλογές πρόωρης συνταξιοδότησης θα έχουν καταργηθεί και θα ισχύει μια γενική ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών (ή των 62 ετών με εισφορές 40 ετών)»  προκάλεσε ανησυχία και αναταραχή σε 200.000 εργαζομένους – υποψηφίους συνταξιούχους.

Η Έκθεση είτε αγνοεί τι ισχύει σήμερα, είτε γνωρίζει τις προθέσεις της κυβέρνησης και προετοιμάζει το έδαφος σε σχέση με την κατάργηση των μεταβατικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που ισχύουν ήδη από την εφαρμογή του ν.4336/2015 και αναμένεται να δώσουν τη δυνατότητα σε 200.000 ασφαλισμένους, να βγουν στη σύνταξη, πριν το 62ο έτος της ηλικίας τους, τα επόμενα έτη. Ήδη, το τέως ΙΚΑ, πριν την συγχώνευση του στον e-ΕΦΚΑ, είχε λάβει θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα, με την εγκύκλιο 52/2015, όπου ρητά αναφέρει ότι  «σε περίπτωση που το προβλεπόμενο από τους πίνακες (ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΚΑΙ 2) περί μεταβατικών ορίων συμπληρώνεται μετά την 1.1.2022, η σύνταξη καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται αυτό το νέο όριο ηλικίας.»

Ο Υπουργός Εργασίας τηρεί «σιγήν ιχθύος» για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, καθώς σε περίοδο κρίσης και αυξανόμενης ανεργίας το ενδεχόμενο κατάργησης των μεταβατικών ορίων ηλικίας θα οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους στην έξοδο στη σύνταξη υπό τον φόβο μήπως «εγκλωβιστούν» από το 2022 και μετά.

Η «ζημιά» έχει ήδη γίνει με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, καθώς χιλιάδες ασφαλισμένοι σπεύδουν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, γεγονός που θα αυξήσει και την σχετική συνταξιοδοτική δαπάνη, οδηγώντας στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που αναφέρει ότι επιδιώκει η «Επιτροπή Πισσαρίδη». Εξάλλου, έχει αποδειχθεί ότι με τη μείωση των ορίων ηλικίας βραχυπρόθεσμα δεν περιορίστηκε η συνταξιοδοτική δαπάνη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ