Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
26.3 C
Athens

Οι ΔΕΚΟ και το ΙΚΑ: Ποιοι συνταξιούχοι «γέμισαν το πορτοφόλι» από τα αναδρομικά και ποιοι πήραν… φιλοδώρημα!

Τεράστια είναι η «ψαλίδα» των αναδρομικών για όσους είχαν «την τύχη» να λάβουν κάποια ποσά ως επιστροφές, ελέω μνημονιακών περικοπών. Υπήρξαν ελάχιστοι που πήραν έως και 6.720 ευρώ, ενώ στον αντίποδα δεν είναι λίγοι οι συνταξιούχοι που είδαν στους λογαριασμούς τους, μόλις 44 ευρώ!

Με την καταβολή των αναδρομικών που πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, για τους συνταξιούχους που προέρχονται από το Δημόσιο, ολοκληρώνεται η διαδικασία καταβολής τους. Από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, φαίνεται ολοκάθαρα ποιοι συνταξιούχοι πήραν τη «μερίδα του λέοντος» από τις επιστροφές που χορηγήθηκαν και ποιοι έμειναν με την… προσμονή!

Έτσι και αλλιώς σχεδόν το 54% των συνταξιούχων, δεν έλαβε ούτε ευρώ. Αιτία, η απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει αναδρομικά μόνο για περικοπές που είχαν γίνει κατά τα μνημονιακά έτη, στις κύριες συντάξεις. Έτσι, άφησε εκτός διαδικασίας, όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους, που λαμβάνουν κύρια σύνταξη, κάτω από 1.000 ευρώ…

Από το υπόλοιπο 46% των δικαιούχων, οι πλέον κερδισμένοι είναι σαφώς οι συνταξιούχοι των πρώην ταμείων ΔΕΚΟ και Τραπεζών, του Δημοσίου αλλά και των ταμείων Γιατρών και Μηχανικών. Όλοι αυτοί έλαβαν τα υψηλότερα ποσά, κατά μέσο όρο, ως αναδρομικά, γεγονός που εξηγείται απόλυτα, καθώς οι ίδιες κατηγορίες συνταξιούχων λάμβαναν και τις υψηλότερες συντάξεις πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

Για παράδειγμα, οι 30.067 συνταξιούχοι που προέρχονται από το πρώην ταμείο της ΔΕΗ, θα μοιραστούν ένα ποσό αναδρομικών που ανέρχεται στα 83,8 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, ο καθένας από αυτούς θα λάβει ένα ποσό της τάξης των 2.623 ευρώ!

Αντίστοιχα αποτελέσματα προκύπτουν και για τους συνταξιούχους από τον πρώην ΗΣΑΠ. Σε 1.438 εξ αυτών θα δοθεί ένα ποσό που ισοδυναμεί με 2.450 ευρώ που θα λάβει ο καθένας τους, κατά μέσο όρο. Επίσης, οι συνταξιούχοι που προέρχονται από το Δημόσιο (322.904), τα Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των Τραπεζών, θα λάβουν ποσά από 1.500 έως 2.000 ευρώ, ανά περίπτωση. Υπάρχει επίσης και η χαρακτηριστική περίπτωση 13 συνταξιούχων από το ταμείο των ιδιοκτητών ημερήσιων εφημερίδων, οι οποίοι θα λάβουν κατά μέσο όρο 6.725 ευρώ έκαστος!

Όπως είναι αναμενόμενο, στον αντίποδα βρίσκονται οι συνταξιούχοι από τον πρώην ΟΓΑ, από το ΤΕΒΕ και από το Ταμείο Εμπόρων. Είναι ενδεικτικό ότι στη μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων (248.174), που προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ, δόθηκαν ποσά που κατά μέσο όρο ανέρχονται στα 883 ευρώ…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ