Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
21.5 C
Athens

Έφτασε η ώρα των αλλαγών στην αγορά εργασίας – Στο Υπουργικό Συμβούλιο το «επίμαχο» νομοσχέδιο

Μεγάλες ανατροπές στην αγορά εργασίας, στα συνδικάτα και το μέτρο της απεργίας, προαναγγέλλει το νέο νομοσχέδιο, οι βασικοί άξονες του οποίου πρόκειται να αναλυθούν στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο. Οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν αφορούν τις υπερωρίες και την αμοιβή τους, το ωράριο εργασίας, την κήρυξη απεργιών, ενώ «ανοιχτό» παραμένει εάν θα υπάρχουν διατάξεις που θα αλλάζουν, προς το πιο… ελαστικό, το πεδίο των απολύσεων!

Σε κάθε περίπτωση, αφού γνωστοποιηθούν οι βασικοί άξονες του σχεδίου νόμου από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στη συνέχεια θα τεθεί σε διαβούλευση. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή, έως το τέλος Νοεμβρίου.

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για τα εργασιακά είναι οι ακόλουθοι:

  • Αναπροσαρμογή χρόνου έναρξης και λήξης οκταώρου. Μέτρο που προϋποθέτει τη συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη. Ο συμβατικός χρόνος εργασίας των 40 ωρών την εβδομάδα, παραμένει.
  • Διπλασιασμός του ανώτατου ορίου των υπερωριών στην βιομηχανία στις 100 ή 120. Συνδυαστικά θα προβλέπεται η μείωση του κόστους αμοιβής της υπερωριακής απασχόλησης. Ως αντιστάθμισμα θα υπάρξει αύξηση στο χρόνο ανάπαυσης του εργαζόμενου.
  • Καθιερώνεται η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Θα παρακολουθείται έτσι με ψηφιακό τρόπο και σε «πραγματικό χρόνο» το ωράριο απασχόλησης του εργαζόμενου.
  • Ψηφιοποίηση στο Μητρώο Μελών για συνδικαλιστικές οργανώσεις. Έτσι, θα δοθεί το δικαίωμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για να παρθούν αποφάσεις όπως είναι η κήρυξη απεργίας.
  • Αυστηροποιείται το πλαίσιο κήρυξης των απεργιών. Θα ορίζεται συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων, οι οποίοι θα απασχολούνται ως προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκειά τους. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη στο δημόσιο, αλλά θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, ο εργοδότης αποκτά το δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση εάν μια κινητοποίηση κριθεί παράνομη και καταχρηστική.
  • Επικαιροποιείται το νομοθετικό πλαίσιο της τηλεργασίας. Στόχος είναι, ειδικά εν μέσω υγειονομικής κρίσης, να μην αλλοιώνεται το εργασιακό καθεστώς ή η αμοιβή του εργαζόμενου. Επίσης, το κόστος εξοπλισμού, θα καλύπτεται από τον εργοδότη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ