Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
20.6 C
Athens

Μέσος μισθός: Αύξηση 5% λόγω κατώτατων αποδοχών και ρυθμού ανάπτυξης

Δυναμική στην αγορά εργασίας, που μπορεί να οδηγήσει φέτος, σε αύξηση κατά 5% στους μέσους μισθούς, είναι πιθανό να δημιουργήσει η βελτίωση των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η ανάπτυξη της οικονομίας.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι για κάθε μία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός αυξάνεται αντίστοιχα κατά 0,4 – 0,5 μονάδες. Με δεδομένο ότι οι βασικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, ανήλθαν στα 780 ευρώ μικτά από την 1η Απριλίου, αυτόματα συνάγεται το συμπέρασμα ότι είναι εφικτό μέσες αποδοχές μπορούν να αυξηθούν από 3,6 – 4,5%. Σε αυτό το ποσοστό πρέπει να προστεθεί όμως και το θετικό αποτύπωμα που αναμένεται να προκύψει και από το ποσοστό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος.

Σε κάθε περίπτωση, ο μέσος μισθός το 2022, υπολογίστηκε στα 1.176 ευρώ μικτές αποδοχές, από 1.117 ευρώ που ήταν το 2021. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 5,7% ποσοστό υψηλότερο από το 3,7% που σύμφωνα με την Eurostat ήταν η αύξηση στο μέσο ωριαίο κόστος εργασίας, που αποτελείται από τους μισθούς συν τις ασφαλιστικές εισφορές. Εάν επιβεβαιωθεί το αισιόδοξο σενάριο, για άνοδο κατά 5% στις μέσες αποδοχές, τότε στο ανωτέρω ποσό θα πρέπει να προστεθούν άλλα 59 ευρώ, φτάνοντας το μέσο μισθό στα 1.235 ευρώ μικτά.

Η έλλειψη προσωπικού, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε να αυξηθούν οι μέσοι μισθοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους τομείς των κατασκευών, της μεταποίησης και του τουρισμού, πραγματοποιήθηκαν οι υψηλότερες αυξήσεις το 2021, ως κίνητρο για να καταφέρουν οι επιχειρήσεις στους εν λόγω κλάδους να προσεγγίσουν εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα, σε φιλοξενία και εστίαση η αύξηση έφτασε το 24,6% και στο 17% στα επαγγέλματα που απαιτούν τεχνικές και επιστημονικές δραστηριότητες (πχ μηχανικοί για κατασκευαστικά έργα).

Ήδη πάντως, από την αύξηση του κατώτατου μισθού, οι πιο χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, αναμένεται να δουν βελτίωση τις μηνιαίες αποδοχές τους. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, συνέβη και το 2022, με την προηγούμενη αύξηση 9,5% στις κατώτατες αποδοχές. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η διάχυση της εν λόγω αύξησης στα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια έγινε ως εξής:

*Για θέσεις εργασίας με μισθό 900 – 1.000 ευρώ καταγράφηκε 4% αύξηση

* Για θέσεις εργασίας με μισθό 1.000 – 1.100 ευρώ προέκυψε 2% αύξηση.

*Για  θέσεις εργασίας με μισθό 1.100 – 1.200 ευρώ διαπιστώθηκε 1% αύξηση.

Το κρίσιμο μέγεθος όμως και φέτος,  για να γίνει αντιληπτή στην πράξη η όποια αύξηση, παραμένει ο πληθωρισμός. Όσο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα,  θα συνεχίζει  να «τρώει» ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων τόσο στα πιο χαμηλά, όσο και στα πιο μεσαία μισθολογικά κλιμάκια. Δεν είναι τυχαίο ότι  αυτή ουσιαστικά ήταν και η επισήμανση του ΟΟΣΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας  και Ανάπτυξης διαπίστωσε ότι ο μέσος πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 7,4%. Παρά το γεγονός ότι ο μέσος ονομαστικός μισθός αυξήθηκε το 2022 κατά 1,5%, η διατήρηση του πληθωρισμού στο 9,7%, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό το αρνητικό  αποτέλεσμα.

Η ακρίβεια μπορεί να πλήττει εντονότερα τους φτωχότερους εργαζόμενους και λιγότερο τους μεσαίους και υψηλούς μισθούς, ωστόσο η απομείωση της αγοραστικής δύναμης είναι γεγονός σε κάθε κλίμακα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ