Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
29.3 C
Athens

Κοινωνικός Τουρισμός και εκδρομές από την Αγροτική Εστία – Όλα τα προγράμματα για 235.000 δικαιούχους

Κοινωνικός και ιαματικός τουρισμός, παιδικές κατασκηνώσεις, εκδρομές, δωρεάν παροχή βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρου, αλλά και χρηματικό βοήθημα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, περιλαμβάνονται και στα φετινά προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.

Στόχος είναι να προκύψουν έως 235.000 δικαιούχοι, με τη συνολική δαπάνη των προγραμμάτων να ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ. Στην σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, ορίζεται ότι η απαραίτητη αίτηση συμμετοχής, υποβάλλεται από το δικαιούχο ή από τρίτο πρόσωπο ειδικά εξουσιοδοτούμενο από αυτόν, μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών με τον ΑΜΚΑ του ενδιαφερόμενου και των προστατευόμενων μελών του.

Αντίστοιχα, οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων παρόχων υποβάλλονται αποκλειστικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΑ, μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού www.opeka.gr.

Αναλυτικότερα, τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας για το έτος 2023 είναι τα ακόλουθα:

  1. Πρόγραμμα επιδοτούμενου κοινωνικού τουρισμού το οποίο θα περιλαμβάνει:

α) Διακοπές διάρκειας έως έξι ημερών (πέντε διανυκτερεύσεις) σε συμβεβλημένα με το ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα για 50.000 δικαιούχους.

β) Πρόγραμμα επιδοτούμενου ιαματικού τουρισμού για διακοπές διάρκειας έως έξι ημερών (πέντε διανυκτερεύσεις) με παράλληλη δυνατότητα δωρεάν πραγματοποίησης έως πέντε απλών λούσεων σε εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων της χώρας, για 3.500 δικαιούχους.

Οι δικαιούχοι των παραπάνω περιπτώσεων που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση των δελτίων τους σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ-ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας -Αιδηψού και Μαντουδίου -Λίμνης -Αγίας Άννας της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας, δικαιούνται έως έντεκα ημέρες (10 διανυκτερεύσεις). Στην περίπτωση αυτή, οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν δωρεάν έως δέκα απλές λούσεις σε εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων των ανωτέρω Δήμων της περιφερειακής ενότητας Εύβοιας.

γ) Επιδοτούμενο παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα σε συμβεβλημένες με το ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ παιδικές κατασκηνώσεις, διάρκειας έως και 16 ημερών (15 διανυκτερεύσεις), για 1.500 παιδιά.

  1. Επιδοτούμενο εκδρομικό πρόγραμμα διάρκειας τεσσάρων ημερών (τρεις διανυκτερεύσεις), για 12.500 δικαιούχους.
  2. Πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων, για 130.000 δικαιούχους.
  3. Πρόγραμμα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου, για 23.500 δικαιούχους.
  4. Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε 5.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες.

Δικαιούχοι

*Δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, εκδρομών, δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου και δωρεάν παροχής βιβλίων για την φετινή χρονιά, έχουν:

α) Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

β) Οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) οι οποίοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2022) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

γ) Οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι του ΟΠΕΚΑ.

δ) Οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ, που μεταφέρθηκαν από τον ΟΓΑ και ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Δικαιούχων του ΛΑΕ.

ε) Τα μέλη των οικογενειών των προσώπων των ανωτέρω περιπτώσεων με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο του ΛΑΕ.

*Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού έχουν:

Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ), οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων και οι συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι του ΟΠΕΚΑ.

*Δικαίωμα συμμετοχής στο παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα έχουν:

α) Τα παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών τα οποία είναι τέκνα συνταξιούχων ή ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022.

β) Τα παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών, εφόσον λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους ή επίδομα παραπληγίας -τετραπληγίας από τον e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ).

Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 16ου έτους ηλικίας, θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους 2023, ανεξάρτητα από το μήνα γέννησης.

*Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες έχουν:

α) Οι συνταξιούχοι ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ), οι οποίες είναι ασφαλιστικά ενήμερες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022.

β) Οι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι του ΟΠΕΚΑ.

γ) οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ, που μεταφέρθηκαν από τον ΟΓΑ και ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Δικαιούχων του ΛΑΕ, με την προϋπόθεση ότι καταβάλουν τις προβλεπόμενες εισφορές και παραμένουν υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ