Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
30.7 C
Athens

Κατώτατος μισθός: Η νέα αύξηση περνάει από τρίμηνη διαδικασία διαβούλευσης

Χρονικό διάστημα λίγο μεγαλύτερο από τρεις μήνες θα διαρκέσει η διαδικασία διαβούλευσης ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, για να προκύψει ο νέος, αυξημένος κατώτατος μισθός.

Ο στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 15 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Η σχετική Επιτροπή Διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό πραγματοποίησε την πρώτη συνεδρίαση,  μόλις την περασμένη Πέμπτη 27 Ιανουαρίου. Υπό την Προεδρία του ομότιμου καθηγητή Νομικής Αθηνών και Προέδρου του Ο.ΜΕ.Δ., Κώστα Παπαδημητρίου, εστάλησαν οι απαραίτητες προσκλήσεις στους αρμόδιους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς (ΓΣΕΕ,  ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΤτΕ).

Τα βήματα που θα πραγματοποιηθούν είναι τα εξής:

1.Η σύνταξη και η υποβολή της ειδικής έκθεσης, το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου.

2.Η διαβίβαση  του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου.

3.Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, έως τις 31 Μαρτίου.

  1. Η ολοκλήρωση του σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης, το αργότερο έως τις 15 Απριλίου και
  2. η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Απριλίου, ώστε από την 1η Μαϊου να τεθούν σε ισχύ οι νέες κατώτατες αποδοχές.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2%, φτάνοντας στα 663 ευρώ μικτά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ