Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
20.3 C
Athens

Εργαζόμενοι ΟΑΕΔ: Η στήριξη στις καθαρίστριες και τα… μαγικά του υπουργείου Εργασίας

Οι 500 καθαρίστριες του ΟΑΕΔ, που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, επειδή η διοίκηση του Οργανισμού και το υπουργείο Εργασίας, έχουν αποφασίσει να αναθέσουν το έργο της καθαριότητας σε εργολάβους,  τυχαίνουν της απόλυτης υποστήριξης των εργαζομένων. Με αφορμή τις τοποθετήσεις του υπουργείου Εργασίας επί του θέματος που επιδιώκει να επαναφέρει τους εργολάβους καθαριότητας, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του Οργανισμού πέρασε στην αντεπίθεση! Με σαφή ειρωνική διάθεση, υπογράμμισε ότι το υπουργείο «προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να μας πείσει πως οι εργολάβοι καθαριότητας δεν είναι εργολάβοι και επιχειρηματίες, αλλά φιλανθρωπικό ίδρυμα, που παρέχει δωρεάν και κάτω του κόστους υπηρεσίες καθαριότητας».

Η Ομοσπονδία αποκάλυψε ότι είχε συνάντηση με τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, παρουσία και του Διοικητή του ΟΑΕΔ. Εκεί, οι εργαζόμενοι έλαβαν την ενημέρωση «ότι το κόστος θα είναι περίπου 25% αυξημένο, το οποίο θα είναι το κέρδος του εργολάβου…» Όμως τελικά, ίσως είναι μεγαλύτερο. Η Ομοσπονδία αναρωτιέται ποιον κοροϊδεύει ο υπουργός όταν ισχυρίζεται, με επίσημη ανακοίνωση, ότι τελικά, «οι εργολάβοι είναι φτηνότεροι». Μιλάει δε για προσβολή στον «κοινό νου» όταν λέει ο κ. Χατζηδάκης, ότι θα προσλάβει «περισσότερους εργαζόμενους με μικρότερο κόστος»!

Οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, θεωρούν ότι τα επιχειρήματα του υπουργείου Εργασίας, συνιστούν… οικονομική αλχημεία, μετατρέποντας το «άσπρο-μαύρο». Γι’ αυτό παραθέτουν μια σειρά από στοιχεία για μια δομή του ΟΑΕΔ και μάλιστα για τη Διοίκηση. Τα στοιχεία δείχνουν τα εξής:

  • Για τον μήνα Σεπτέμβριο η καθαριότητα για αυτή τη δομή κόστισε στον ΟΑΕΔ 7.900 ευρώ, με εργαζόμενους ως έχει. Με την ανάθεση σε εργολάβους, για τον μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο η εργολαβία, με λιγότερους εργαζόμενους, που και οι ίδιοι θα λαμβάνουν σημαντικά λιγότερα χρήματα, θα στοιχίσει 20.683 ευρώ, δηλαδή 10.341,5 ευρώ τον μήνα. Άρα, για μία και μόνο υπηρεσία του ΟΑΕΔ, θα δοθούν σχεδόν 2.500 ευρώ παραπάνω κάθε μήνα για παροχή λιγότερων υπηρεσιών!
  • Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ που πάρθηκε κατά πλειοψηφία και μάλιστα μετά από απόρριψή της, το κόστος με τους εργολάβους μετά τον διεθνή διαγωνισμό θα ανέλθει στα 15.500 ευρώ μηνιαίως για τη μία αυτή υπηρεσία. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι το πιο πιθανό είναι να μην τελεσφορήσει ποτέ ο διεθνής διαγωνισμός και να προκύπτουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα απευθείας αναθέσεις.
  • Οι υπάλληλοι καθαριότητας με συμβάσεις εργασίας αμείβονταν με το εισαγωγικό ΜΚ δημοσίου, δηλαδή με μηνιαίο μισθό. Οι εργαζόμενοι με τους εργολάβους καθαριότητας θα αμείβονται με ωρομίσθιο και ΌΧΙ με μισθό (αυτό προβλέπει η σύμβαση). Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι καθαριότητας με τους εργολάβους δεν θα αμείβονται ούτε ΣΚ ούτε αργίες, θα αμείβονται μόνο για τις ώρες που θα τους χρησιμοποιεί ο εργολάβος. Με αυτή την έννοια  το κόστος μισθοδοσίας θα είναι πράγματι μικρότερο και τα κέρδη των εργολάβων θα είναι ακόμα περισσότερα, ακόμα μεγαλύτερα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ