Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
17.1 C
Athens

Καταβάλλονται οι πρώτες αυξήσεις «φιλοδώρημα» στις συντάξεις λόγω επανυπολογισμού

Αυξήσεις «ψίχουλα» θα είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα, εκείνες που θα δίνονται από σήμερα στις συντάξεις του Νοεμβρίου. Οι «τυχεροί», είναι 133.692 «παλαιοί» συνταξιούχοι, οι οποίοι πριν από ένα μήνα έλαβαν αναδρομικά, μέσω της ολοκλήρωσης της διαδικασίας επανυπολογισμού των συντάξεων. Έχουν όλοι τους πάνω από 30 έτη ασφάλισης και είχαν πολύ μικρή αρνητική «προσωπική διαφορά». Έτσι, τώρα θα διαπιστώσουν στην πράξη, ότι θα ενσωματωθεί στη σύνταξή τους, ένα μέρος από τις αυξήσεις που έχουν προκύψει. Άλλωστε, βάσει νόμου, οι αυξήσεις θα δίνονται τμηματικά, σε βάθος πενταετίας και σε ισόποσες δόσεις. Επειδή όμως, πέρσι δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία επανυπολογισμού, κάτι που έγινε φέτος, γι’ αυτό και η πρώτη αύξηση θα συμπεριλάβει «διπλή» δόση.

Με τον όρο «παλαιοί», είναι εκείνοι οι συνταξιούχοι, που είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τις 13 Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του τότε ασφαλιστικού νόμου, γνωστού και ως «νόμου Κατρούγκαλου» (4387/16). Τα αναδρομικά που πήραν πριν από ένα μήνα, προέκυψαν λόγω των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης, που θεσμοθέτησε ο επόμενος ασφαλιστικός νόμος, ο «νόμος Βρούτση» (4670/20). Αφορούσαν την περίοδο Οκτώβριος 2019 – Οκτώβριος 2021 και είχαν ως αφετηρία την χρονική στιγμή, όπου το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» για τα ποσοστά αναπλήρωσης και ουσιαστικά επέβαλλε τη νομοθετική παρέμβαση.

Τα αναδρομικά που δόθηκαν, αφορούσαν μόλις το 8% του συνόλου των συνταξιούχων. Κατά μέσο όρο ήταν ύψους 195 ευρώ, αφού στα ποσά που χορηγήθηκαν, επιβλήθηκε και 20% παρακράτηση φόρου. Συνολικά, ο επανυπολογισμός πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 1,8 εκατ. συντάξεις. Όμως, η συντριπτική πλειονότητα, δεν έτυχε αύξησης, επειδή η όποια βελτίωση στα ποσοστά αναπλήρωσης, εξανεμίστηκε από την προσωπική διαφορά, που ήδη υπήρχε. Απλώς, σε λογιστικό επίπεδο, μειώθηκε η προσωπική διαφορά των «εν δυνάμει» δικαιούχων. Όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι, που υπολογίζονται σε 520.000 περίπου, ευελπιστούν να καρπωθούν μελλοντική αύξηση στις συντάξεις, μιας και η προσωπική τους διαφορά περιορίστηκε σημαντικά.

Βέβαια, η διαδικασία του επανυπολογισμού δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Όπως έχει γίνει γνωστό από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, έχουν εντοπιστεί περίπου 215.000 «δύσκολες» περιπτώσεις, που αφορούν πάλι «παλαιούς» συνταξιούχους. Εκεί,  εκτιμάται ότι η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σταδιακά, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, στην καλύτερη περίπτωση. Βέβαια, και γι’ αυτούς τους συνταξιούχους, ένα μικρό μέρος αναμένεται να τύχουν αναδρομικών, άρα και αυξήσεων στις συντάξεις τους. Οι πρώτες εκτιμήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, κάνουν λόγο για περίπου 40.000 – 50.000 «τυχερούς» στην καλύτερη των περιπτώσεων. Ουσιαστικά, πρόκειται για συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, με συνταξιοδότηση πριν από την έναρξη του «νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή πριν από την 13η Μαΐου 2016, αλλά ταυτόχρονα, να έχουν και ελάχιστη ή μηδενική προσωπική διαφορά.

Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα, καταβάλλουν προσπάθεια ώστε να καταστεί εφικτό να λάβουν αναδρομικά ποσά, μαζί με τις καταβολές των συντάξεων του Νοεμβρίου, δηλαδή κατά την τρέχουσα εβδομάδα και οι περίπου 29.000 «νέοι» συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν μείνει «εκτός νυμφώνος» στην πρώτη φάση της διαδικασίας τον περασμένο Ιούνιο.

Πάντως, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, ο ΕΦΚΑ έχει ενεργοποιήσει μια ειδική πλατφόρμα, ώστε να υπάρχει ενημέρωση για κάθε συνταξιούχο ξεχωριστά για την πορεία εκκαθάρισης της σύνταξής τους. Θα φαίνεται δηλαδή για ποιες περιπτώσεις ο επανυπολογισμός είναι σε εξέλιξη, αν ολοκληρώθηκε και πότε, αλλά και ποιο ήταν το αποτέλεσμά του. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα, είναι διαθέσιμη για όλους τους συνταξιούχους μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ