Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
27.9 C
Athens

Επανυπολογισμός: Εξώδικο ΕΝΔΙΣΥ στον ΕΦΚΑ για τα λάθη στην παράλληλη σύνταξη (Δελτίο Τύπου)

Εξώδικο προς τον ΕΦΚΑ απέστειλε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πρόβλημα με τον επανυπολογισμό των συντάξεων, για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 13 Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης του «νόμου Κατρούγκαλου». Όπως επισημαίνεται με τον σχετικό νόμο (ν.4387/2016), δίνεται η ευκαιρία να επανυπολογιστούν και αυτές οι περιπτώσεις που αφορούν την παράλληλη σύνταξη, ενώ έχουν υποβληθεί και αιτήσεις προς τον Φορέα, από συνταξιούχους που ζητούν αντί για 2η σύνταξη, να υπάρξει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα (εφαρμογή του νόμου).

Στο εξώδικο αναφέρονται τα παραδείγματα 90 συνταξιούχων που είναι μέλη του Δικτύου και τα οποία έχουν προβεί σε σχετικό αίτημα προς τον ΕΦΚΑ, ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος!

Τα ερωτήματα που θέτει το ΕΝΔΙΣΥ είναι αμείλικτα:

*Πώς ο ΕΦΚΑ δηλώνει ότι αξιοποιεί το «συμφερότερο τρόπο» υπολογισμού, χωρίς να αναφέρει στοιχεία για το πώς έχει γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων;

*Πώς έχει γίνει ο διαχωρισμός εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης;

*Ο επανυπολογισμός έχει γίνει σύμφωνα με το 0,075% της προσαύξησης στο σύνολο των παράλληλων ετών ασφάλισης;

*Με δεδομένο ότι ο ΕΦΚΑ επικαλείται την έκδοση λογισμικού για τον υπολογισμό της παράλληλης σύνταξης, υπάρχουν διαφορές στις συντάξεις που εκδίδονται με αίτηση μετά τις 13/05/2016 και έχουν υπολογιστεί με το «νόμο Κατρούγκαλου»;

*Ποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στον παλαιότερο και στο νεότερο τρόπο υπολογισμού;

Το ΕΝΔΙΣΥ υπογραμμίζει ότι για τα 90 μέλη του,  που συμπεριλήφθηκαν στο εξώδικο, ο ΕΦΚΑ όφειλε να απαντήσει αναλυτικά στα ανωτέρω ερωτήματα εντός δύο μηνών, κάτι που δεν συνέβη.

Το Δίκτυο θεωρεί ότι έχουν γίνει λάθη στον α’ επανυπολογισμό και εντελώς αυθαίρετα ο ΕΦΚΑ προχωράει και σε β’ επανυπολογισμό, σύμφωνα με το «νόμο Βρούτση», χρησιμοποιώντας λάθος δεδομένα ως βάση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι χιλιάδες συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση, λαμβάνουν μικρότερες συντάξεις από αυτές που θα έπρεπε.

Το ΕΝΔΙΣΥ προτείνει να γίνει συνάντηση με εκπροσώπους του ΕΦΚΑ, ώστε να ενημερωθούν για το πώς έχει γίνει ο επανυπολογισμός των δύο κύριων παράλληλων συντάξεων από την 1.1.2019 και μετά για να διαλευκανθεί η υπόθεση και να δοθούν πειστικές απαντήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλώνει ότι θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η οποία χαρακτηρίζεται ως «απαράδεκτη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ