Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
16.6 C
Athens

Κοροϊδία συνταξιούχων με τα αναδρομικά: Νέα καθυστέρηση στην εκδίκαση των αγωγών

Νέα καθυστέρηση στις αγωγές που έχουν υποβληθεί για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, προκαλεί η απόφαση του Αρείου Πάγου να παραπέμψει την υπόθεση το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Έτσι, το συγκεκριμένο δικαστήριο απεφάνθη διαφορετικά από τις πολιτικές δίκες του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφορικά με τη συνταγματικότητα ή μη των δώρων που διεκδικούν οι συνταξιούχοι. Υπολογίζονται σε περίπου 350.000 όσοι έχουν υποβάλλει αγωγές, ατομικές ή ομαδικές, διεκδικώντας την καταβολή των δώρων για κύριες και για επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016).

Με την απόφαση αυτή, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αντίστοιχες αναστολές ή αναβολές για τις όποιες αγωγές αφορούν τα αναδρομικά της ανωτέρω περιόδου. Υπενθυμίζεται ότι με τρεις πιλοτικές δίκες το 2019 και το 2020, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές που πραγματοποιήθηκαν στις συντάξεις από το δεύτερο μνημόνιο (ν.4093/2012). Τότε η Κυβέρνηση με ξεχωριστή νομοθεσία συμμορφώθηκε στην απόφαση της πιλοτικής δίκης του 2019, ώστε να δοθούν οι περικοπές του ανωτέρω 11μήνου. Τα όποια αναδρομικά όμως μπορούν να τα λάβουν μόνο όσοι έχουν κάνει αγωγές. Όμως, οι αναστολές εκδίκασης των υποθέσεων συνεχίστηκαν, αφού το 2022, το ΣτΕ κατέθεσε νέο προδικαστικό ερώτημα σχετικά με την χρονική κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων.

Η ταλαιπωρία των συνταξιούχων συνεχίστηκε και το 2023, αφού ο ΕΦΚΑ με τη σειρά του έθεσε νέο προδικαστικό ερώτημα προς το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, σε σχέση με τη συνταγματικότητα των δώρων για το 11μηνο. Έτσι, παρατείνεται επί εννέα συναπτά έτη, η συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Σύμφωνα με τον γνωστό δικηγόρο Λουκά Αποστολίδη «Το δημόσιο φαίνεται δε λέει να κατανοήσει ότι πρέπει να αποσυμφορήσουν το τεράστιο βάρος χιλιάδων αγωγών από το δικαστικό σώμα για να γίνει πράξη η επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων. Η Πολιτεία έχει χρέος  να επανεξετάσει τον θεσμό, σχετικά με τον σεβασμό για την εφαρμογή των αποφάσεων των πιλοτικών δικών και οι αρμόδιοι υπουργοί να δώσουν τέλος στον δικαστικό Γολγοθά των αναδρομικών».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ