Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
30.7 C
Athens

Επίσκεψη Κεραμέως στην Επιθεώρηση Εργασίας – Ζήτησε εντατικοποίηση των ελέγχων

Τα γραφεία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας επισκέφθηκε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σήμερα Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η κ. Κεραμέως γνώρισε από κοντά εργαζόμενους της Αρχής και τους συνεχάρη για το εξαιρετικό έργο το οποίο επιτελούν και τους τακτικούς ελέγχους που διενεργούν υπό καθεστώς διαφάνειας.

Παράλληλα, ενημερώθηκε από τον διοικητή της Αρχής, κ. Γεώργιο Τζιλιβάκη, και το Συμβούλιο Διοίκησης για τη δομή του οργανισμού και τους ελέγχους τους οποίους διενεργεί η Ανεξάρτητη Αρχή σε επιχειρήσεις για την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκαν 38.220 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 8.261 κυρώσεις ενώ το συνολικό ποσό των προστίμων που επιβλήθηκαν ανέρχεται στα 22.187.259€.

Η Υπουργός ζήτησε ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση των ελέγχων και πρότεινε την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για τη μεγαλύτερη στόχευσή τους.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι αρμοδιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής ως προς την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, θέμα που θα συζητήσει αναλυτικά σε επίσκεψή του ο αρμόδιος Υφυπουργός, Κώστας Καραγκούνης, όπως επίσης και ο σημαντικός υποστηρικτικός ρόλος της Αρχής σε ό,τι αφορά την πιστή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Η κ. Κεραμέως δήλωσε: «Η Επιθεώρηση Εργασίας διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Κατά την επίσκεψή μου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ενδελεχώς για ζητήματα στελέχωσης και για τη χρήση ψηφιακών εργαλείων ανάμεσα σε άλλα. Τα τελευταία χρόνια οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί σημαντικά, όμως χρειαζόμαστε ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση των ελέγχων, πάντα με σεβασμό στο θεσμό της Αρχής. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα συνεχίσει να είναι αρωγός στο σημαντικό έργο που επιτελεί η Αρχή.».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ