Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
26.6 C
Athens

ΓΣΕΕ: Η πανδημία φέρνει ανασφάλεια στην αγορά εργασίας

Ολοένα και εντείνεται η εικόνα της ανασφάλειας και της απαισιοδοξίας που σχηματίζεται στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Η διατήρηση της πανδημίας, σε συνδυασμό με εγγενή προβλήματα, δημιουργούν την αίσθηση της απαισιοδοξίας στους περισσότερους από τους εργαζόμενους.

Τούτο αναδεικνύεται και από την σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία ALCO, για λογαριασμό της ΓΣΕΕ. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας στη χώρα. Ειδικότερα:

*Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (54%) δηλώνει ανασφάλεια σχετικά με το εάν θα καταφέρει εντός των επόμενων έξι μηνών να διατηρήσει τη θέση εργασίας του.

*Πάνω από επτά στους δέκα εργαζόμενους απάντησαν ότι φοβούνται πως ελέω πανδημίας θα τεθούν εν αμφιβόλω θεμελιώδη εργασιακά τους δικαιώματα.

*Το 32% όσων συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι μετά την πανδημία, μεταβλήθηκε η σχέση εργασίας του προς το χειρότερο. Ακριβέστερα το 20% είπε ότι δουλεύει με όρους τηλεργασίας, ενώ το 12% εργάζεται με ελαστική απασχόληση, ενώ πριν από την πανδημία είχε σύμβαση πλήρους απασχόλησης…

*Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες (57%) πιστεύει ότι είναι πιθανή μια μείωση μισθού. Σε σχέση με την ίδια έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο, το ποσοστό των αισιόδοξων, αναφορικά με τις αποδοχές τους, έχει μειωθεί στο 32%, από το 35% που ήταν τότε.

*Ειδικά για την τηλεργασία το 67% των ερωτηθέντων εκφράζεται αρνητικά. Αιτία είναι η εξέλιξη των εργασιακών δικαιωμάτων που θα χειροτερεύσει (67%), οι ώρες εργασίας που θα αυξηθούν (61%) και η εξέλιξη της αμοιβής που δεν θα βελτιωθεί (60%). Αρνητική αξιολόγηση παίρνει η τηλεργασία και σε σχέση με την προσωπική ζωή του εργαζόμενου (52%), ή την επαγγελματική του εξέλιξη (45%).

*Συνολικά για την πορεία της χώρας, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους έχουν αρνητική άποψη (52%).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ