Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
16.7 C
Athens

Εξετάσεις-φιάσκο για δικηγόρους και λογιστές! Θα αναλαμβάνουν τις «εύκολες» απονομές συντάξεων

Σε φιάσκο κατέληξαν χθες οι εξετάσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε 1.200 δικηγόρους και λογιστές, ώστε να λάβουν πιστοποίηση για να μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής των δεκάδων χιλιάδων συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στον ΕΦΚΑ. Λόγω τεχνικών προβλημάτων, οι εξετάσεις αναβλήθηκαν. Διαπιστώθηκε πρόβλημα στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Το χειρότερο όμως είναι ότι δέχτηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία μόλις οι 600 από τους 1.200 ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές που αρχικά είχαν εγκριθεί. Άρα, ο τελικός αριθμός των όποιων εξ αυτών πιστοποιηθούν θα είναι αισθητά μικρότερος, σε σχέση με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και το αντικείμενο εργασίας των δικηγόρων και των λογιστών, ώστε να γίνει ακόμα πιο δύσκολη η πρακτική αντιμετώπιση του προβλήματος της απονομής συντάξεων. Όπως έγινε γνωστό σε έγγραφο του ΕΦΚΑ, στους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, θα αναλογούν μόνο οι πιο «εύκολες» περιπτώσεις. Ότι είναι πιο δύσκολο και απαιτεί περισσότερο χρόνο απονομής, αλλά και μεγαλύτερη γνώση και εξειδίκευση, θα παραμένει στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ! Τούτο προκύπτει από έγγραφο του Φορέα προς τα υποκαταστήματα, με το οποίο ξεκαθαρίζεται μεταξύ άλλων, ότι η πλέον δύσκολη διαδικασία απονομής σύνταξης, που είναι η διαδοχική ασφάλιση, δεν θα μπορεί να διεκπεραιώνεται από δικηγόρους και τους λογιστές.

Σε αυτό το «θολό τοπίο», οι εξετάσεις αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν εκ νέου αύριο Τετάρτη 3 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, μέσω της πλατφόρμας howto.gov.gr. Η διαδικασία ταυτοποίησης θα ξεκινήσει μία ώρα νωρίτερα στις 11 το πρωί και θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας e-Presence. Όπως τόνισε η διοίκηση του ΕΦΚΑ, δεν απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια για όσους λογιστές-φοροτεχνικούς και δικηγόρους έχουν δηλώσει εξαίρεση από τις εξετάσεις. Σημειώνεται ότι η διαδικασία εξετάσεων είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί, για να δοθούν οι σχετικές πιστοποιήσεις στους δικηγόρους και τους λογιστές. Μια διαδικασία που το υπουργείο Εργασίας έχει «επενδύσει» να ξεκινήσει άμεσα, εντός Νοεμβρίου, για να αυξηθούν οι απονομές συντάξεων και να μειωθούν οι εκκρεμότητες.

Βέβαια, έτσι και αλλιώς, οι δικηγόροι και οι λογιστές που θα ενταχθούν στο σύστημα, θα αναλαμβάνουν μόνο τις πιο «βατές» περιπτώσεις απονομής σύνταξης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα μπορούν οι ιδιώτες να αναλάβουν μόνο τις καινούργιες αιτήσεις που θα υποβάλλονται εφεξής και από αυτές τις πιο εύκολες. Άρα, το «στοκ» των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, που βρίσκεται στον ΕΦΚΑ, θα παραμείνει υπό την ευθύνη των υπαλλήλων του. Μάλιστα, ήδη υπάρχει έγγραφο που έχει σταλεί στα υποκαταστήματα του Φορέα, με τα οποία ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για τις περιπτώσεις εκκρεμών υποθέσεων απονομής σύνταξης, που εξαιρούνται και δεν θα μπορούν να τις αναλαμβάνουν για να τις διεκπεραιώσουν οι δικηγόροι και οι λογιστές. Τονίζεται ρητά ότι η διαδοχική ασφάλιση, βρίσκεται στις εξαιρέσεις. Το ίδιο ισχύει και για την παράλληλη ασφάλιση, αλλά και τις διεθνείς συντάξεις. Τα θέματα αυτά, θα εξετάζονται αποκλειστικά από το προσωπικό του ΕΦΚΑ.

Σημειώνεται ότι η προβλεπόμενη αμοιβή από τον ΕΦΚΑ προς τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία, θα κυμαίνεται από 30 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει τα 200 ευρώ, ανάλογα με την υπόθεση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ