Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Σχολικά γεύματα: Η διαφωνία του Ελεγκτικού Συνεδρίου «πάει περίπατο» μέσω… Βουλής

Το Ελεγκτικό Συνέδριο «έβαλε φρένο» στα σχολικά γεύματα, απορρίπτοντας την πρόταση του ΟΠΕΚΑ για διενέργεια διαγωνισμών ως προς την επιλογή των εταιριών που θα αναλάβουν τη διαδικασία. Τώρα, το υπουργείο Εργασίας ξεπερνάει αυτή την «ενοχλητική παρέμβαση», με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Τι και αν το Ανώτατο Δικαστήριο κάνει λόγο για δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού; Στην τροπολογία στο νομοσχέδιο περί Σχολών Οδηγών, προτείνεται να δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης του διαγωνισμού, μέσω διαπραγμάτευσης.

Για να γίνει αποδεκτή η τροπολογία, θα αξιοποιηθεί παλαιότερη διάταξη νόμου (ν.4412/16 αρ. 32), στην οποία γίνεται λόγος για διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση,  εάν έχουν γίνει απρόβλεπτα γεγονότα ή εάν δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι προθεσμίες που έχουν τεθεί.

Για το θέμα όμως, υπάρχει αντίδραση από τη Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που τονίζει ότι έτσι, νομιμοποιείται η ανάθεση των σχολικών γευμάτων, ξεπερνώντας το σκέλος του διαγωνισμού, αλλά και τις αντιρρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Γίνεται λόγος για εξυπηρέτηση μεγαλο-επιχειρηματιών, σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα μένουν εκτός διαδικασίας. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που το Ανώτατο Δικαστήριο, δεν δέχτηκε να εγκρίνει την αρχική πρόταση για διαγωνισμό.

Όλα αυτά ενώ, μπήκε ο Νοέμβριος και τα σχολικά γεύματα, ακόμα δεν έχουν φτάσει στους αποδέκτες, δηλαδή στους μαθητές. Σε κάθε περίπτωση, η ετήσια δαπάνη για τα σχολικά γεύματα είχε ανέλθει στα 91 εκατ. ευρώ, από 75 εκατ. ευρώ που ήταν πέρσι. Όμως, όσο καθυστερεί η εκκίνηση της διαδικασίας, τόσο θα πηγαίνει πίσω και η κατάληξή της, δηλαδή να φτάσουν, επιτέλους, τα σχολικά γεύματα στα σχολεία…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ