Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
31.2 C
Athens

Αλλαγές στο εργασιακό νομοσχέδιο ζητούν οι… βιοτέχνες!

Θετικά, αλλά και πολλά αρνητικά στοιχεία, εντοπίζουν οι βιοτέχνες στο εργασιακό νομοσχέδιο. Γι’ αυτό και ζητούν να αλλάξουν βασικές διατάξεις του! Εκτιμούν ότι με τον ισοσκελισμό της αποζημίωσης απόλυσης των εργατοτεχνιτών με τους   μισθωτούς, θα αυξηθεί υπέρογκα το κόστος απόλυσης για τους μικρομεσαίους. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος για δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακόμα και να βάλουν «λουκέτο»…

 

Σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ), το νομοσχέδιο για την αγορά εργασίας με τίτλο «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας», εισάγει σημαντικές αλλαγές. Αυτές επικεντρώνονται στο ωράριο απασχόλησης και την τήρησή του, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο δίκαιο των απολύσεων και στην πάταξη των φαινομένων βίας και παρενόχλησης.

Όσον αφορά το ωράριο απασχόλησης, ξεκαθαρίζεται ότι κατοχυρώνεται το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία, ωστόσο δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να συμφωνεί με τον εργοδότη για να δουλέψει υπερωρίες, πρωτίστως για να πληρωθεί και μόνο εάν το επιθυμεί, να πάρει μεγαλύτερη άδεια ή παραπάνω ρεπό. Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τον τρόπο τήρησης της νομοθεσίας, εκτιμά το ΒΕΑ, τόσο όσον αφορά την συμφωνία μεταξύ των δυο μερών, όσο και για την τήρηση του συμφωνημένου ωραρίου απασχόλησης, προκειμένου να μην υπάρχουν φαινόμενα καταστρατήγησης.

Η ψηφιακή κάρτα, θεωρούν οι βιοτέχνες ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί άμεσα, προκειμένου να ελέγχεται η περαιτέρω ευελιξία, σε ωράριο και εργασιακές σχέσεις. Όμως, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αδυνατούν να καλύψουν την δαπάνη εγκατάστασης, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να επιδοτηθούν.  Είναι ανάγκη, να υλοποιηθεί η σχετική πρόβλεψη για κάλυψη από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Β.Ε.Α βλέπει θετικά την περαιτέρω κωδικοποίηση των περιπτώσεων που μια απόλυση θεωρείται άκυρη, δίνοντας ταυτόχρονα την εναλλακτική επιπλέον αποζημίωσης πέρα από την επαναπρόσληψη του εργαζομένου μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Σημαντική αλλαγή για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, είναι ότι στην περίπτωση που ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο για την απόλυσή του, αυτός δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να προσέρχεται στην εργασία του μέχρι την ημέρα απόλυσής του.

Όμως, η κριτική των βιοτεχνών, επικεντρώνεται στην διάταξη που εξισώνει την αποζημίωση απόλυσης για λόγους ισότητας των εργατοτεχνιτών με μισθό βάσης τα 22 ημερομίσθια. Εκτιμάται ότι η διάταξη ενέχει κινδύνους για δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μπορούν να φτάσουν έως και το κλείσιμο, καθώς αυξάνει κατακόρυφα το κόστος για απολύσεις, για εκείνες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Το Β.Ε.Α προτείνει την τροποποίηση της διάταξης, ζητώντας να εφαρμοστεί για τις νέες προσλήψεις εργατοτεχνιτών, ή ο υπολογισμός της αποζημίωσης να μην έχει αναδρομική ισχύ για τα έτη που έχει ήδη απασχοληθεί η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζόμενων, αλλά μόνο για το διάστημα μετά την ψήφιση του νέου νόμου.
«Η εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης, θα εκτινάξει το κόστος για δεκάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος έκρηξης του αριθμού των απολύσεων εργατοτεχνιτών με πολλά έτη εμπειρίας, λίγες ημέρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Συμφωνούμε με την κατάργηση της διάκρισης μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων, αλλά σε αυτή τη συγκυρία, προέχει η επιβίωση των επιχειρήσεων», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ