Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Το εργασιακό νομοσχέδιο μέσα από την ανάλυση του Δ. Τεμπονέρα

Τον γνωστό εργατολόγο Διονύση Τεμπονέρα, φιλοξένησε η «Ώρα των Συνταξιούχων». Ο κ. Τεμπονέρας κλήθηκε να σχολιάσει και να αναλύσει το σύνολο του εργασιακού νομοσχεδίου, που εδώ και μερικές μέρες έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Τονίστηκε η ουσιαστική κατάργηση της οκτάωρης απασχόλησης, με αντικατάστασή της με δέκα ώρες δουλειά, μέσω των ατομικών συμβάσεων, με παράλληλη μείωση μισθών. Επισημάνθηκε η απώλεια εισοδήματος που θα προκύψει για χιλιάδες εργαζόμενους, λόγω πιο φτηνών υπερωριών. Ο κ. Τεμπονέρας ανέπτυξε όλες τις πτυχές του ζητήματος των απολύσεων, που με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, προκαλούν δυσμενείς αλλαγές στο σκέλος της αποζημίωσης και ουσιαστικά οδηγούν σε έμμεση απελευθέρωσή τους!

Ειδική αναφορά έγινε για τις παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό πεδίο. Τονίστηκε ιδιαίτερα το σκέλος της προκήρυξης απεργιών, που εφεξής δυσκολεύει πάρα πολύ, άρα αφαιρείται από τους εργαζόμενους, ένα «σημαντικό όπλο» διεκδίκησης. Ιδιαίτερα το ζήτημα της υποχρεωτικής παρουσίας «προσωπικού ασφαλείας» για την «ελάχιστη παρεχόμενη υπηρεσία», ουσιαστικά ακυρώνει την ίδια τη «φύση» της απεργίας.

Δείτε το σχετικό video της συνέντευξης του Δ. Τεμπονέρα:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ