Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
24.8 C
Athens

Αλαλούμ με τους εποχικά εργαζόμενους – Μένουν εκτός ευνοϊκών ρυθμίσεων – Χάθηκε και το επίδομα ανεργίας του καλοκαιριού…

Συνθήκες απόλυτης οικονομικής ασφυξίας βιώνουν δεκάδες χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι από τους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού. Η αβλεψία του υπουργείου Εργασίας, που δεν έχει διορθώσει, ως οφείλει, μια συγκεκριμένη διάταξη νόμου, αλλά και οι συνθήκες που διαμορφώνει η οικονομική κρίση, οδηγούν τους εργαζόμενους σε εξαθλίωση.

Το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί αφορά στο δικαίωμα που δίνει ο νόμος (ν.4722/2020 αρ. 19) μόνο στους εργοδότες να θέτουν προσωπικό σε καθεστώς αναστολής σύμβασης έως τα τέλη Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι εξ αυτών όμως έχουν κλείσει τις εποχικές επιχειρήσεις τους, ήδη από τον Σεπτέμβριο. Άρα υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξη ή έχουν αυτόματα απολυθεί. Έτσι, αδυνατούν να κάνουν χρήση αυτού του θετικού, κατά τα άλλα, μέτρου. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), ζητάει για πολλοστή φορά από το υπουργείο Εργασίας να εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο, με την οποία θα δίνεται το δικαίωμα στους εργαζόμενους μονομερώς να υποβάλλουν σχετική αίτηση για αναστολή σύμβασης. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε επιπλέον εισόδημα 534 ευρώ το μήνα, για ένα ακόμα δίμηνο, μέχρι να ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος ανεργίας, που συνήθως πραγματοποιείται τον Νοέμβριο.

Για να διευκολυνθούν ως προς αυτό και να μην τύχουν νέας ταλαιπωρίας, η ΠΟΕΕΤ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να μην βιαστούν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να μπουν στο επίδομα ανεργίας. Άλλωστε έχουν περιθώριο έως 60 μέρες, από την απόλυσή τους.

Επίσης, η ΠΟΕΕΤ ζητάει από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ να ενημερωθεί εγγράφως γιατί υπάρχουν ακόμα δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας για τους θερινούς μήνες, οι οποίοι δεν έχουν λάβει το συγκεκριμένο βοήθημα. Επίσης, πρέπει να ξεκαθαριστεί προς τις τοπικές υπηρεσίες του Οργανισμού ότι πλέον για επιδότηση της ανεργίας των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό, απαιτείται ως προϋπηρεσία η ύπαρξη 50 ημερών ασφάλισης και όχι 100, όπως ίσχυε έως πέρσι. Η σχετική εγκύκλιος προς τους εργαζομένους του ΟΑΕΔ, ώστε να κάνουν χρήση της εν λόγω διάταξης νόμου, ακόμα δεν έχει σταλεί…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ