Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Ελεγκτικό Συνέδριο: Συνταγματικός ο «νόμος Κατρούγκαλου» – Μένει να κριθεί ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων

Συνταγματικό έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο το «νόμο Κατρούγκαλου», ως προς τις διατάξεις που αναφέρονται στην ένταξη των συντάξεων του Δημοσίου στον ΕΦΚΑ. Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, με νεότερη απόφαση, καλύπτει το συγκεκριμένο θέμα, αλλά δεν αποσαφηνίζει αν αποδέχεται το ύψος των συντάξεων που χορηγεί ο Φορέας σε όσους συνταξιούχους προέρχονται από το δημόσιο τομέα. Αντίθετα, για το συγκεκριμένο ζήτημα παραπέμπει στο 3ο Τμήμα για να αποφανθεί οριστικά σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που εισήγαγε ο συγκεκριμένος νόμος (ν.4387/2016), σε σχέση πάντα και με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που έθεσε σε εφαρμογή και ο πρόσφατος νόμος για το Ασφαλιστικό.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο κάνει λόγο για αποδοχές που ανταποκρίνονται στην «εύλογη αναλογία» ανάμεσα σε μισθό ενέργειας και σε σύνταξη. Άρα οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις δεν αντίκεινται στο Σύνταγμα. Βέβαια κάνει ειδική αναφορά στους χαμηλούς μισθούς, για τους οποίους η συγκεκριμένη αναλογία πρέπει να βρίσκεται «όσο το δυνατόν εγγύτερα». Για τους μέσους μισθούς πρέπει «να μην απομακρύνεται αισθητά» και για τους υψηλούς μισθούς να μην προκαλεί «ανατροπή του επιπέδου ζωής». Οι βάσεις υπολογισμού τώρα, είναι θέμα του εκάστοτε νομοθέτη, σε σχέση με τα χρόνια προϋπηρεσίας, την ηλικία, την κατηγορία κα.

Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο πραγματοποιεί και τη διαπίστωση σε σχέση με το νέο μοντέλο σύνταξης που αποτελείται από την εθνική και από την ανταποδοτική. Εκεί τονίζει ότι «δεν αποδίδει κατά διαφανή τρόπο την εύλογη αναλογία». Κάτι που δεν συνέβαινε με το προγενέστερο καθεστώς. Άρα, πρέπει το αρμόδιο τμήμα του συγκεκριμένου δικαστηρίου να κρίνει τη συνταγματικότητα αυτής της παρέμβασης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ