Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
26.3 C
Athens

ΑΑΔΕ: Έξαρση φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος

Έκρηξη των κρουσμάτων μεγάλης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος καταγράφουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, για το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου και συνολικά στους πρώτους μήνες του 2022.

Η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, εκατοντάδες φορολογούμενους κατηγορούμενους για φοροδιαφυγή, προκειμένου να διερευνηθούν και για ξέπλυμα χρήματος. Η Αρχή, από την πλευρά της, ζήτησε από την ΑΑΔΕ τους φορολογικούς φακέλους, περισσότερων από 240 προσώπων, τα οποία ήδη είναι ύποπτα για ξέπλυμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2022,  η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις φορολογικές αρχές αιτήματα παροχής πληροφοριών για συνολικά 241 άτομα.

Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία βρίσκονται εμπλεκόμενα σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και ζητεί από την ΑΑΔΕ στοιχεία για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία που δηλώνουν στην Εφορία, ώστε να συνεχιστεί σε βάθος η έρευνα.

Τα συγκεκριμένα πρόσωπα εμπλέκονται σε 41 υποθέσεις, τις οποίες απέστειλε στην ΑΑΔΕ η Αρχή.

Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία, ο πιο «παραγωγικός» μήνας ήταν ο Απρίλιος, εντός του οποίου, η Αρχή απέστειλε στην ΑΑΔΕ τους φακέλους 15 υποθέσεων, στις οποίες εμπλέκονται 130 πρόσωπα.

Τον Μάιο εστάλησαν από την Αρχή στην ΑΑΔΕ 13 υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται 43 πρόσωπα.

Επίσης, η ΑΑΔΕ στο πεντάμηνο εξέδωσε εντολή ελέγχου για 120 υποθέσεις, από αυτές που έστειλε η Αρχή και η επεξεργασία των υπολοίπων συνεχίζεται.

Το ίδιο διάστημα, οριστικοποιήθηκαν 64 υποθέσεις και επέβαλε φόρους και πρόστιμα ύψους 47,82 εκατ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν 1,2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο οι φορολογικές αρχές απέστειλαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 186 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, οι οποίοι θα ελεγχθούν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σημειώνεται, ότι στην Αρχή παραπέμπονται ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα, που κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ