Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
23.9 C
Athens

Αυξήσεις στις συντάξεις μόνο για όσους έχουν μικρή προσωπική διαφορά

Τα 2/3 των συνταξιούχων εκτιμάται ότι θα τύχουν αυξήσεων στις συντάξεις τους, μικρές ή λίγο μεγαλύτερες, από το νέο έτος. Υπάρχει όμως και ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχων, που θα χάσουν την ευκαιρία να αυξηθεί το μηνιαίο εισόδημά τους, λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς. Αιτία των αυξήσεων θα είναι αφενός το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων που θα προκύψει μετά από 12 χρόνια, και υπολογίζεται ότι θα κυμαίνονται στα επίπεδα του 6%, αφετέρου η κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης και τα τελευταία αναδρομικά, που προκαλεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων. Βέβαια, «τυχεροί» της διαδικασίας θα είναι  μόνο όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν ή έχουν πολύ μικρή προσωπική διαφορά. Οι υπόλοιποι θα διαπιστώσουν ότι οι αυξήσεις θα είναι μόνο λογιστικές. Ειδικά για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, θετική επίδραση τις συντάξεις θα δουν μόνο όσοι λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ. Επίσης, ο επανυπολογισμός των συντάξεων αφορά μόνο εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη προϋπηρεσίας.

Ο προγραμματισμός του οικονομικού επιτελείου, θέλει το «πακέτο» των αυξήσεων να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2023.  Εκτός από την αύξηση λόγω πληθωρισμού και ανάπτυξης (6% – 6,5%), την ίδια περίοδο αναμένεται να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης (2,2% – 10%), που προκύπτει  από μηνιαία παρακράτηση για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ετησίως. Παράλληλα υπολογίζεται ότι σε περίπου 250.000 συνταξιούχους, θα καταγραφούν μικρές αυξήσεις λόγω επανυπολογισμού της σύνταξής τους, αφού θα μηδενιστεί η προσωπική διαφορά τους.

Η καταγραφή των συνταξιούχων που έχουν ακόμα προσωπική διαφορά, έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Στόχος του Φορέα, είναι να διαπιστωθεί σε απόλυτους αριθμούς ποιοι είναι οι συνταξιούχοι που θα τύχουν αυξήσεων και ποιοι όχι. Γι’ αυτό και η σχετική καταγραφή γίνεται ανά ξεχωριστή εισοδηματική κατηγορία και ανά 100 ευρώ, δηλαδή για συντάξεις έως 500 ευρώ, έως 600 ευρώ κοκ.

Από τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί,  διαπιστώνεται  ότι θα υπάρξει ένας μεγάλος αριθμός χαμηλοσυνταξιούχων (έως 700 ευρώ),  που ανέρχεται στα επίπεδα των 850.000, οι οποίοι δεν θα διαπιστώσουν αυξήσεις, λόγω διατήρησης μεγάλης προσωπικής διαφοράς. Υπάρχουν επίσης άλλοι 300.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα δουν πολύ μικρές αυξήσεις, έως 10 ευρώ το μήνα.

Ουσιαστικά, αναμένεται να μην τύχουν αυξήσεων,  όσοι έχουν προσωπική διαφορά άνω των 60 ευρώ. «Τυχεροί» της διαδικασία θα είναι οι νέοι συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι αποχώρησαν από την εργασία τους μετά το 2019, καθώς δεν έχουν καθόλου προσωπική διαφορά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ