Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
26.5 C
Athens

Έκθεση Πισσαρίδη: Τι αλλάζει για κύριες και επικουρικές συντάξεις – Αυτό είναι το νέο Ασφαλιστικό

Έκθεση Πισσαρίδη ή αλλιώς όλες οι αλλαγές που έρχονται για τις κύριες και για τις επικουρικές συντάξεις. Οι προτάσεις της εν λόγω επιτροπής, οι οποίες πρόκειται να γίνουν πράξη από την παρούσα κυβέρνηση και δημιουργούν ένα εντελώς νέο «ασφαλιστικό τοπίο».

 

Ένα σχέδιο που φέρει τον τίτλο «Για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας» και το οποίο παρουσιάστηκε χθες Δευτέρα στον πρωθυπουργό και σήμερα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση. Οι πιο ξεχωριστές παρεμβάσεις που προτείνει στο ασφαλιστικό σύστημα είναι να ενισχυθεί η αναλογικότητα του πρώτου, διανεμητικού πυλώνα ασφάλισης και να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση, από το διανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Παράλληλα προτείνει την περαιτέρω ενίσχυση του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης.

Έτσι και αλλιώς η μεταρρύθμιση στην επικουρική σύνταξη έχει ήδη ξεκινήσει, αφού ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, έχει ξεκαθαρίσει ότι εντός του 2021 θα προωθηθεί στη Βουλή, η σχετική νομοθετική παρέμβαση.

Η έκθεση Πισσαρίδη, μεταξύ άλλων, προτείνει να δημιουργηθεί ένα δημόσιο ταμείο, που θα λειτουργεί ως πεδίο «εποπτείας» για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο πεδίο των κύριων συντάξεων, η έκθεση προτείνει να υπάρξει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα, έτσι ώστε να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο προς τους ασφαλισμένους να συνταξιοδοτούνται μετά το 35ο έτος εργασίας τους.

Αναφορικά με την ενίσχυση του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης, η επιτροπή προτείνει να στηριχθούν περισσότερο τα επαγγελματικά ταμεία και τα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια, μέσω της ενσωμάτωσης φορολογικών κινήτρων. Στόχος είναι να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων-εργαζομένων σε αυτά.

Η επιτροπή τάσσεται υπέρ της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ουσιαστικά, συναινεί στη διάταξη που έχει ήδη ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και πρόκειται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, με την οποία το 2021 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ