Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
14.7 C
Athens

Αυξήσεις σε προσωρινές συντάξεις και αναδρομικά: 65.251 οι «τυχεροί» δικαιούχοι!

Σε 65.251 υπολογίζει το υπουργείο Εργασίας ότι θα ανέλθουν οι συνταξιούχοι που θα διαπιστώσουν αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις τους ή θα δουν «φουσκωμένους» τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, λόγω επιστροφής των αναδρομικών που τους οφείλονται. Η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα 24 Νοεμβρίου από τον e-ΕΦΚΑ μαζί με την καταβολή, με ενιαία πληρωμή, των κύριων και επικουρικών συντάξεων του μηνός Δεκεμβρίου 2020.

Συνολικά, το ποσό που θα δοθεί ανέρχεται σε 17.205.303,67 €.

Κατ’ εξαίρεση, η καταβολή των αναδρομικών, όπως προκύπτουν από μειώσεις στους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου 2020.

Ουσιαστικά, τα αναδρομικά θα δοθούν σε όσους είχαν γίνει λάθη ή δεν είχε γίνει η εκκαθάριση σε μία δόση, με την καταβολή του προηγούμενου μήνα, όπως είχε επισημάνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ εντόπισαν αυτές τις πολύ ειδικές περιπτώσεις και φρόντισαν να αποκαταστήσουν την αδικία. Βέβαια, υπάρχουν πληροφορίες (αν και μεμονωμένες) ότι πάλι βρέθηκαν συνταξιούχοι που δεν έλαβαν το παραμικρό…

Επίσης, από τις συντάξεις του μηνός Δεκεμβρίου αναπροσαρμόστηκε, σε εφαρμογή της σχετικής νομοθετικής  πρωτοβουλίας, η προσωρινή σύνταξη των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα από το 50% στο  70%  (αυτοτελώς απασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) ή στο 80% (μισθωτοί) και μέχρι του προβλεπόμενου ανώτατου ορίου, σύμφωνα με το άρθρο 115 του νόμου 4714/2020.

Η προκαταβολή των συντάξεων του Δεκεμβρίου 2020 γίνεται σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

  • Στις 24 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που  το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  •  Στις 25 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ)  που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Στις 26 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές  συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

Στις  27 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές  συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ