Στην αναπτυξιακή προοπτική που πρέπει να έχει το ασφαλιστικό σύστημα τα χώρας και στις μελλοντικές γενιές, εστίασε την ομιλία του για τον προϋπολογισμό, ο Πάνος Τσακλόγλου. Ο υφυπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε εκτενώς στις κεφαλαιώδεις αλλαγές που προετοιμάζει η κυβέρνηση στο πεδίο της επικουρικής ασφάλισης. Η μετάβαση του συστήματος από το διανεμητικό, στο κεφαλαιοποιητικό, εκτιμάται ότι μπορεί να στοιχίσει ένα τεράστιο ποσό, άνω των 60 δισ. ευρώ, ως κόστος μετάβασης. Ο φόβος των συνταξιούχων είναι ότι αυτό ακριβώς το κόστος, θα είναι τόσο δύσκολο να καλυφθεί που μελλοντικά, θα προκαλέσει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις!
Ο κ. Τσακλόγλου ήταν καθησυχαστικός. «Η βασική μεταρρύθμιση που δρομολογείται αυτή τη στιγμή στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού πυλώνα στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, με τη σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική». Αυτό επεσήμανε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2021.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, «πρόκειται για μια μεταρρύθμιση διαφορετική από αυτές που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια» και τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής: « Είναι μια μεταρρύθμιση που προνοεί για τις συντάξεις των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας. Διαχειρίζεται το ασφαλιστικό σαν εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας. Δεν ρυθμίζει τα τρέχοντα, αλλά κοιτάζει ξεκάθαρα στο μέλλον».
Ο κ. Τσακλόγλου, αναφερόμενος στο ζήτημα της οργάνωσης και διοίκησης του νέου συστήματος της επικουρικής ασφάλισης που θα τεθεί σε ισχύ από το 2022, επεσήμανε ότι «επειδή πιστεύουμε στον κρίσιμο ρόλο του Δημοσίου και δεν θεωρούμε πως η ποιότητα και η αριστεία είναι ασυμβίβαστες με το Δημόσιο, ο νέος συμπληρωματικός πυλώνας δημόσιας κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης θα λειτουργεί με διαφάνεια, αξιολόγηση, λογοδοσία και πρότυπες δομές διοικητικής διακυβέρνησης».
Επίσης, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τόνισε ότι «παρά τις αναπόφευκτες καθυστερήσεις που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας, ο ΕΦΚΑ προχωρά στη ριζική θεραπεία του χρόνιου προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων μέσω της σταδιακής εισαγωγής των ψηφιακών συντάξεων».
Επίσης, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «θα δαπανήσει 3,6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας για το 2020 και άλλα 2,5 δισ. ευρώ για το 2021».
Σχετικά με τα έσοδα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέφερε τα εξής: «αυτά για το 2020 εκτιμώνται σε 44,1 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες στα 44 δισ. ευρώ Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2021 ανέρχονται σε 43,4 και 42,7 δισ. ευρώ. Από τα συνολικά έσοδα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, 21,9 δισ. ευρώ το 2020 και 20,6 δισ. ευρώ το 2021 αποτελούν μεταβιβάσεις του κρατικού προϋπολογισμού, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη στήριξη του κράτους πρόνοιας από τον προϋπολογισμό».