Έως την Παρασκευή 31 Ιουλίου, θέλει το υπουργείο Εργασίας να καταβάλλει το δώρο του Πάσχα στους εργοδότες! Όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, μιας και το δώρο Πάσχα χορηγείται στους εργαζόμενους, πρόκειται για τη διαδικασία που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, ελέω κορονοϊού και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Μια διαδικασία που αφορά την καταβολή, από την πλευρά του κράτους, του μέρους εκείνου από το δώρο Πάσχα που του αναλογεί, σε σχέση με τις μέρες που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι το δώρο Πάσχα πρέπει να έχει καταβληθεί στο σύνολό του στους εργαζόμενους, έως τα τέλη Ιουνίου. Τώρα, ένα μήνα μετά, οι εργοδότες αναμένεται να δουν το «χρώμα του χρήματος» και να λάβουν πίσω, το μερίδιο που αντιστοιχεί στην υποχρέωση του κράτους, μαζί με τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές.
Ταυτόχρονα, στην τελική ευθεία μπαίνουν και οι πληρωμές, πάλι από την πλευρά της Πολιτείας, για τους εργαζόμενους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Ένα πρόγραμμα, που παρά τις μεγάλες προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης και ειδικά του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Βρούτση, συνεχίζει ενάμιση μήνα μετά την εκκίνησή του, να βρίσκεται σε «ρηχά νερά». Έως τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, προσέγγιζαν τις 6.000, οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 55.000 εργαζόμενους.
Ας σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αυτό παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μειώσουν έως και κατά 50% το εβδομαδιαίο, ή το μηνιαίο χρόνο εργασίας για κάποιον εργαζόμενό τους, με αντίστοιχη μείωση μισθού. Το κράτος σε αυτό το ενδεχόμενο παρεμβαίνει και καλύπτει το 60% της περικοπής. Άρα ο εργαζόμενος θα υποστεί μείωση αποδοχών περίπου στα επίπεδα του 20%, για όσο χρονικό διάστημα θα «παρκάρει» στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η ισχύς του προγράμματος είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ ειδικά για τις αερομεταφορές, θα διαρκέσει έως τα τέλη του έτους.
Παρόλ’ αυτά, είναι πολύ μικρός ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, κυρίως λόγω της γραφειοκρατίας που υπάρχει, αλλά και επειδή χάνουν το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν μαζικές απολύσεις, που είναι και το κυρίως ζητούμενο…