Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.1 C
Athens

Νέα μέτρα «κρύβει» η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση – Παρέμβαση θεσμών

Η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση, προκαλεί «μπελάδες» στην κυβέρνηση. Το υψηλό κόστος μετάβασης «έφερε» παρασκηνιακή παρέμβαση των θεσμών, που δείχνουν έτοιμοι μέχρι και να απαιτήσουν μέτρα! Έτσι, η κυβέρνηση, θέλοντας να αποφύγει να ανοίξει ένα τέτοιο μέτωπο εν μέσω θέρους, επιλέγει να μεταφέρει για μετά την επανεκκίνηση της Βουλής, δηλαδή προς τα τέλη Αυγούστου, την ψήφιση του επίμαχου σχεδίου νόμου, που αλλάζει το σύστημα επικούρησης σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό.

Στην χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, συζητήθηκε το θέμα και αποφασίστηκε έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, να προωθηθεί από την κυβέρνηση κυρίως το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Όμως απόλυτα έγκυρες πηγές, θέλουν να έχει υπάρξει «πίεση» και από την πλευρά των θεσμών προς τούτο. Ακριβέστερα, οι τεχνοκράτες των δανειστών της χώρας, διαπίστωσαν ότι είναι «υπέρογκο» το κόστος μετάβασης από το αναδιανεμητικό σύστημα, που ισχύει σήμερα, στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, με επενδύσεις που θα προκύπτουν από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας, προκύπτουν σενάρια, όπου το κόστος μετάβασης κυμαίνεται από 48 δισ. ευρώ έως 76 δισ. ευρώ στη χειρότερη περίπτωση. Βέβαια, η επιβάρυνση σύμφωνα με το «ενδιάμεσο σενάριο» υπολογίζεται στα 56 δισ. ευρώ, που πάλι όμως αποτελεί, κατά τους θεσμούς, ένα δυσβάσταχτο φορτίο για τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται ότι ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να συμφωνηθούν μέτρα, που θα αντισταθμίζουν το «άνοιγμα» του κόστους μετάβασης. Είναι πιθανό, τα μέτρα αυτά που ακόμα δεν έχουν συμφωνηθεί, να εστιάζονται σε έναν κοινωνικό πόρο, ο οποίος θα αποφέρει το απαραίτητο έσοδο, που χρειάζεται για να στηριχθεί η μεταρρύθμιση και να λειτουργήσει το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει τη λύση να μεταφέρει για λίγο αργότερα τη συγκεκριμένη «καυτή πατάτα». Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την ευκαιρία να βγει στην αντεπίθεση. Η τομεάρχης Εργασίας του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έκανε λόγο για «άτακτη υποχώρηση» στην οποία υποχρεώθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Απαντώντας το υπουργείο Εργασίας υπογράμμισε ότι «μόνο στο μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση αλλάζει το σχεδιασμό της σχετικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά».

Σε κάθε περίπτωση η ηλεκτρονική διαβούλευση του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα, μαζί με τη διαβούλευση με τους φορείς η οποία προχωρεί παράλληλα. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο «αμέσως μετά θα προχωρήσει η επεξεργασία των σχετικών παρατηρήσεων και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή πριν από το κλείσιμο της Βουλής τον Αύγουστο. Πρόθεση δε του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι, σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο να συζητηθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής αμέσως μετά την επαναλειτουργία της.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ