Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.6 C
Athens

Μετακλήσεις: Έρχονται άλλοι 32.517 εργαζόμενοι από τρίτες χώρες – Αδυναμία να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας

Την εισαγωγή άλλων 32.517 εργαζομένων από τρίτες χώρες, επιδιώκει να πετύχει για φέτος η Κυβέρνηση, για να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε διάφορους κλάδους της οικονομίας. Επέκταση της αρχικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που είχε εκδοθεί πέρσι τον Απρίλιο (167.925) οδηγεί στα επίπεδα των 200.000 το σύνολο των μετακλήσεων για τη διετία 2023 – 2024. Οι διαφορές ανά περιφέρεια, σε σχέση με τα αιτήματα που υποβλήθηκαν είναι τεράστιες, όπως επίσης και τα κενά που ζητούνται να καλυφθούν.

Σε κάθε περίπτωση, τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται ξανά στον αγροτικό τομέα παραγωγής (εργάτες γης), στον κλάδο των κατασκευών και στον τουρισμό – εστίαση, ενόψει της έναρξης της νέας θερινής τουριστικής περιόδου.

Διαπιστώνεται πάντως, συνολικό πρόβλημα κάλυψης κενών θέσεων που οδηγεί μέχρι και σε δυσκολία ολοκλήρωσης συγκεκριμένων έργων, ειδικά στον κατασκευαστικό κλάδο, γεγονός που προβληματίζει τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Ανάπτυξης, Μεταναστευτικής Πολιτικής). Γι’ αυτό και εξετάζονται τρόποι ώστε να ξεπεραστούν κάποιες καθυστερήσεις που έχουν εντοπιστεί κατά το παρελθόν σε μετακλήσεις εργαζομένων, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία κάλυψης των διαπιστωμένων κενών. Οι χώρες που μπαίνουν πρώτες «στη σειρά» για να στείλουν εργαζόμενους στην Ελλάδα,  είναι η Ινδία, η Μολδαβία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, το Πακιστάν, η Γεωργία και η Αίγυπτος. Ήδη υπάρχει επικοινωνία σε επίπεδο διμερών επαφών με τις ανωτέρω χώρες ώστε να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία των μετακλήσεων. Θα υπογραφούν ξεχωριστές συμφωνίες που θα καθορίζουν τόσο το χρονικό διάστημα νόμιμης παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα, των εργαζομένων που θα εισαχθούν, όσο και τις απολαβές που θα λαμβάνουν. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να τηρηθούν όλοι οι κανόνες εργατικού δικαίου,  που διέπουν και τους Έλληνες εργαζόμενους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν εργαζόμενους από τρίτες χώρες, να τηρούν το θεσμοθετημένο ωράριο και να μην ασκούν υπερεργασία, αλλά ταυτόχρονα να καταβάλλουν κανονικά το μισθό που θα ορίζει η σύμβαση που θα υπογραφεί, ανάμεσα στα δύο μέρη.

Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία της νέας ΚΥΑ για τις μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό δείχνουν ότι:

*Περιφέρεια Αττικής: Εγκρίθηκαν να πραγματοποιηθούν έως 9.967 μετακλήσεις, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών, δηλαδή τις 2.500 να ζητούνται οικιακές βοηθοί και γηροκόμοι. Επίσης, διαπιστώνονται κενά στον τουρισμό και γι’ αυτό προτείνεται να καλυφθούν με 2.320 εποχικά εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Επίσης, άλλες 2.000 είναι οι κενές θέσεις που αναμένεται  να καλυφθούν στις κατασκευές (οικοδομές).

*Κεντρική Μακεδονία: Οι περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν ανειδίκευτους εργάτες για τον αγροτικό τομέα (4.015).

*Νότιο Αιγαίο: Από το σύνολο των 5.630 θέσεων που ζητείται να καλυφθούν, οι 1.500 αφορούν καμαριέρες.

*Κρήτη: Από τις 3.125 θέσεις που αναμένεται να καλυφθούν, οι 1325 αφορούν αγροτικές εργασίες.

*Δυτική Ελλάδα: Επίσης, από το σύνολο των 2.225 θέσεων εξαρτημένης εργασίας, οι 2.000 αφορούν στον αγροτικό τομέα.

*Στερεά Ελλάδα: Γεωργία, κτηνοτροφία, αλλά και μεταποίηση περιλαμβάνουν οι αιτήσεις για κάλυψη 2.150 θέσεων εργασίας.

*Δυτική Μακεδονία: Από το σύνολο των 2.110 θέσεων, οι 1.730 εστιάζονται στην εποχική απασχόληση.

*Βόρειο Αιγαίο: Οι περισσότεροι από τους 690 που ζητούνται, πρόκειται να καλύψουν θέσεις εξαρτημένης εργασίας, τόσο στον αγροτικό τομέα, όσο και ως συντηρητές χώρων πρασίνου.

*Ιόνια νησιά: Κενές θέσεις στην εστίαση, όπως είναι οι βοηθοί κουζίνας, αλλά  και πωλητές, είναι οι περισσότερες από τις 70 θέσεις που ζητούνται.

*Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: Μάγειρες και λαντζέρηδες, αναζητούν στη συγκεκριμένη περιφέρεια για να καλύψουν έως 405 κενές θέσεις απασχόλησης.

*Πελοπόννησος: Στις μόλις 10 θέσεις που προτείνονται, γίνεται ειδική αναφορά στο σκέλος της υψηλής εξειδίκευσης, καθώς ζητούνται εκπαιδευτές για αυτόνομη κατάδυση!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ