Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.5 C
Athens

Λουκάς Αποστολίδης – εργατολόγος: Αυτά είναι τα αρνητικά της μεταρρύθμισης στην επικουρική ασφάλιση

Το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα είναι πολύ υψηλό. Οι αναλογιστικές μελέτες έχουν περιορισμένη αξιοπιστία και προβλέπουν σημαντικά έσοδα κατά τα επόμενα έτη. Αυτά είναι τα κυριότερα αρνητικά στοιχεία που εντοπίζει ο πολύ γνωστός εργατολόγος Λουκάς Αποστολίδης, στην μεταρρύθμιση για την επικουρική ασφάλιση που προωθεί η κυβέρνηση. Προσθέτει δε ότι το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) που ιδρύεται, θα μπορούσε να λειτουργήσει πιο ομαλά, εάν η ένταξη σε αυτό των νέων ασφαλισμένων ήταν προαιρετική και όχι υποχρεωτική, όπως συμβαίνει με το σχέδιο νόμου που τέθηκε προ ημερών σε δημόσια διαβούλευση. Ας δούμε, βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης που αντικρούονται από τον κ. Αποστολίδη:

  1. Καταργείται η τριμερής εκπροσώπηση στη Διοίκηση του νέου Ταμείου.

Εργοδότες και εργαζόμενοι που συνθέτουν το κεφάλαιο του Ταμείου με τις εισφορές τους, αποκλείονται από τη διαχείριση του κεφαλαίου τους.

  1. Καταργείται ο θεσμός της αλληλεγγύης των γενεών.
  2. Το νέο Ταμείο Επικούρησης, μπορεί να διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα, αφού το κράτος εγγυάται το κεφάλαιο των εισφορών για τον κάθε ασφαλισμένο, αλλά θα είναι εκτεθειμένο διαρκώς στις δυνάμεις της αγοράς, των επενδυτικών προγραμμάτων.
  3. Η συνεισφορά του 1% από τις εισφορές των ασφαλισμένων, για τη λειτουργία του ταμείου είναι μια αδικαιολόγητη, αρνητική ρύθμιση αφαίρεσης εισοδήματος.
  4. Το ΤΕΚΑ, ως νέο Ταμείο ανεξάρτητο από το e – ΕΦΚΑ, σηματοδοτεί ένα νέο στοιχείο «διάσπασης» της οργανωτικής ενότητας του ασφαλιστικού συστήματος.
  5. Το κόστος του ελλείμματος που θα δημιουργηθεί με την ωρίμαση του συστήματος (ΤΕΚΑ) το 2070, υπολογίζεται στα 56 δισ. και ασφαλώς αυτό θα το αναλάβει το κράτος και οι φορολογούμενοι.
  6. Είναι αβέβαιο ότι ο «προσωπικός κουμπαράς», του κάθε ασφαλισμένου στο ΤΕΚΑ, θα δημιουργήσει υψηλά κέρδη..
  7. Η αναφορά στην ευρωπαϊκή εμπειρία των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων, δεν διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Θα μπορούσε σε αυτή τη μεταβατική περίοδο να μην είναι υποχρεωτική η ένταξη των νέων ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ, αλλά προαιρετική.

9. Οι αναλογιστικές μελέτες, ότι τα κεφάλαια του ΤΕΚΑ, μακροπρόθεσμα θα συνεισφέρουν στη δημόσια οικονομία και την ανάπτυξη και μάλιστα σε βάθος χρόνου 25 και 30 χρόνων εκτιμάται ότι δεν έχουν αξιοπιστία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ