Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Κατώτατο μισθό 826 ευρώ ζητάει η ΓΣΕΕ – Να επανέλθουν οι τριετίες και οι συλλογικές συμβάσεις

Τριετίες, συλλογικές συμβάσεις και κατώτατο μισθό στα 826 ευρώ. Αυτό είναι το βασικό τρίπτυχο των προτάσεων της ΓΣΕΕ προς το υπουργείο Εργασίας για να υπερβεί ένα μεγάλος όγκος εργαζομένων το όριο της φτώχειας. Η σχετική πρόταση κατατέθηκε επίσημα από το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της Συνομοσπονδίας στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) στο πλαίσιο της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικά για τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, τα 826 ευρώ που ζητάει η ΓΣΕΕ, αποτελούν αύξηση 15,8%, σε σχέση με τα 713 ευρώ που είναι σήμερα.

Το ανωτέρω ποσό κρίθηκε από το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της Συνομοσπονδίας ότι καλύπτει τουλάχιστον το 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, που είναι το κατώτατο όριο φτώχειας και βρίσκεται στην Ελλάδα στα 780 ευρώ. Ταυτόχρονα όμως, καλύπτει και τον πληθωρισμό 6% που αναμένεται να επικρατήσει στην χώρα κατά το τρέχον έτος. Η ΓΣΕΕ ζητάει ακόμα να ξεπαγώσουν οι τριετίες που έχουν πάψει να καταβάλλονται από το 2012 και έχουν ως αποτέλεσμα την βίαιη αναδιανομή του εισοδήματος από τους εργαζόμενους προς τους εργοδότες. Υπενθυμίζεται ότι το «πάγωμα» των τριετιών μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες από το Ηράκλειο της Κρήτης, επισημάνθηκε ότι ο πρωταρχικός στόχος του θεσμού του κατώτατου μισθού είναι η προστασία των εργαζομένων από μια χαμηλή αμοιβή η οποία δεν διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Τονίστηκε ότι η ραγδαία αύξηση του τιμαρίθμου και του κόστους ζωής στη χώρα μας από τον Ιούνιο του 2021 και μετά, για πρώτη φορά μάλιστα ύστερα από τουλάχιστον 24 χρόνια συνεχούς μεσοσταθμικής αποκλιμάκωσής του, επέδρασε αρνητικά στις συνθήκες διαβίωσης μεγάλου μέρους των νοικοκυριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το ποσοστό των μισθωτών που διαβιούν σε συνθήκες σοβαρής υλικής στέρησης, ύστερα από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7% το 2022,  αυξήθηκε κατά 0,2 μονάδες! Αιτία είναι ότι ο πληθωρισμός την προηγούμενη χρονιά, περιόρισε τα όποια οφέλη από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η προτεινόμενη από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2023, εκτιμάται ότι θα μειώσει το ποσοστό υλικής στέρησης κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του επιπέδου του 2022.

Ο διάμεσος μισθός πλήρους απασχόλησης ήταν το 2021 στα 1.300 ευρώ ανά μήνα. Το κατώφλι φτώχειας που αντιστοιχεί στο 60% του διάμεσου μισθού ήταν στα 780 ευρώ, δίχως να ληφθεί υπόψη η επίδραση της ακρίβειας. Συνυπολογίζοντας μόνο τον προσδοκώμενο πληθωρισμό του 2023, ώστε να αποφευχθεί μια νέα απώλεια αγοραστικής δύναμης, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ανέλθει στα 826 ευρώ, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ.

Στην συνέντευξη τύπου όμως, τονίστηκε ότι πρέπει να επανέλθει ο καθορισμός του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Παράλληλα η Συνομοσπονδία προτείνει:

*Αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των ΣΣΕ, πλήρης μετενέργεια).

*Άρση θεσμικών και νομοθετικών εμποδίων για την αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας (άνω του 80% των μισθωτών, ενώ σήμερα είναι στο 26%).

*Ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας για αποτελεσματική αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας.

* Ρύθμιση και έλεγχος των ευέλικτων και των άτυπων μορφών εργασίας για την προστασία των κατώτατων ορίων αμοιβής και εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ενεργοποιήσει την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, η οποία παραμένει ανενεργή για την θεσμική αντιμετώπιση μισθολογικών και εργασιακών ζητημάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ